«Η επίσκεψη στη Μόσχα αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί μία νέα ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις για να περάσουν από τον σιβηρικό χειμώνα στην άνοιξη» σημειώνει σε νέα συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar Tass, μία ημέρα πριν ξεκινήσει το ταξίδι του στο Κρεμλίνο για να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες από την την επίσκεψη αυτή στη Μόσχα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις έχουν ιστορικές ρίζες. Έχουν ωριμάσει κατά τη διάρκεια των αγώνων των λαών μας αν και οι σχέσεις αυτές για κάποια χρόνια στο παρελθόν είχαν βιώσει έναν σιβηρικό χειμώνα. Εμείς καλωσορίζουμε την Ανοιξη στις σχέσεις και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως το συντομότερο θα προωθήσουμε μία πραγματική ανάπτυξη στις σχέσεις μας. Θα συμφωνήσετε ότι βρισκόμαστε σ΄ ένα τεταμένο γεωπολιτικό περιβάλλον. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πώς οι πολίτες μας και οι χώρες μας θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς- την οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο και την γεωργία. Ο ένας θα πρέπει να βοηθήσει τον άλλο. Μπορεί να υπάρξει μία εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύω ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα που συνδέει τη Δύση και τη Ρωσία».

Σε ερώτηση για το τι ακριβώς μπορούν να κάνουν Αθήνα και Μόσχα για να ενδυναμώσουν τις διμερείς τους σχέσεις, μετά από δεσμούς που φτάνουν μέχρι και 200 χρόνια πίσω, ο Έλληνας πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε επίπεδο συνεργασίας για τις δύο χώρες» υπογραμμίζοντας το χώρο της ενέργειας.

«Μπορούμε να διατηρήσουμε μία σημαντική συνεργασία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να εξάγει αγροτικά προϊόντα στη Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό, τι μπορούσαν για να αποφευχθεί η πολιτική των κυρώσεων , η οποία είναι παράλογη κατά τη γνώμη μου – που επιβλήθηκαν εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα ακολούθησε το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, το οποίο προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην ελληνική αγροτική οικονομία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ιδιαίτερη μνεία στους εορτασμούς για την 70η επέτειο της Ημέρας της Νίκης έκανε ο δημοσιογράφος του Itar Tass, ρωτώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό τι προτίθεται να πράξει για τον εορτασμό της ημέρας στην Ελλάδα, «δεδομένου ότι πολλοί Ρώσοι στρατιώτες μάχονταν στο πλευρό του Μανώλη Γλέζου που σήμερα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα.

Ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για νωπές μνήμες εξήρε τη σημασία της Ημέρας της Νίκης για τον αγώνα ενάντια στον ολοκληρωτισμό και τον ναζισμό. «Πρέπει να πάρουμε τα απαραίτητα διδάγματα από την ιστορία μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «ο αγώνας ενάντια στη θεωρία του μίσους, του ολοκληρωτισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού επιφυλάσσει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, επίκαιρο για εμάς σήμερα».