Για «μαρτύριο του σταγονόμετρου όχι της σταγόνας» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας σήμερα το αν έχουμε βρεθεί ενώπιον ενός αδιεξόδου.

«Δεν θα το περιέγραφα σαν αδιέξοδο. Σας είχα πει ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου δεν ήταν τελική συμφωνία, ήταν συμφωνία που μας επέτρεψε να έχουμε τον αναγκαίο πολιτικό χώρο και χρόνο για να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, αλλά προφανώς οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν. Αυτό που εξελίχθηκε έκτοτε ήταν ότι εμείς ναι μεν εφαρμόζουμε την πολιτική μας, φέρνουμε τα νομοσχέδια και τα συζητούμε, η ανταπόκριση όμως των εταίρων μας δεν ήταν αυτή που περιμέναμε βάση της συμφωνίας. Τι περιμέναμε και αυτό είχε συμφωνηθεί; Να εξασφαλιστεί τουλάχιστον η ρευστότητα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Real FM.

Όπως ανέφερε ακόμη, «η ρευστότητα είναι απαραίτητη για να μπορέσει να λειτουργήσει ανεκτά η οικονομία μας. Εκεί λοιπόν τι έχει κάνει η ΕΚΤ; Εφαρμόζει ένα μαρτύριο του σταγονόμετρου όχι της σταγόνας. Ναι μεν δέχεται τα αιτήματα μας, αλλά τα δέχεται στο 1/10».

Για παράδειγμα, σημείωσε, «ζητήσαμε να έχουμε τη δυνατότητα πρόσθετης έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 5 δισ. το ενέκρινε κατά 500 εκατ. Σας λέω αυτό το παράδειγμα γιατί φαίνεται ότι δεν είναι σχετικό με το ότι εμείς δεν ακυρώσαμε κάποια από την υποχρέωσή μας. Από την άλλη μεριά όμως τα 500 εκατ. σε σχέση με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας είναι πραγματικά σταγόνα στον ωκεανό. Αυτό λοιπόν που ακούσατε από τις δηλώσεις των κυβερνητικών κύκλων είναι ότι εμείς συμμορφωνόμαστε στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, δεν την έχουμε παραβιάσει, δεν βλέπουμε όμως να εφαρμόζεται αυτή με το αντίστοιχο καλό πνεύμα και από την άλλη πλευρά».