Ο δικαστικός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών αναλαμβάνει χρέη γενικού γραμματέα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έχοντας αρμοδιότητες και για τον τομέα Διαφάνειας.

Η επιλογή Παπαγγελόπουλου φέρεται να είναι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Θεσσαλονίκης και εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1983. Εν συνεχεία υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Κορίνθου και Αθήνας και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Διετέλεσε εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης και Εκτελέσεως Ποινών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και υπηρέτησε στο Προανακριτικό Τμήμα της Εισαγγελίας με αντικείμενο τη διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Το 2003 εξελέγη προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών από τους συναδέλφους του και κράτησε τη θέση του μέχρι και το 2006.

Το 2006 με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ορίστηκε εποπτεύων εισαγγελέας στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και πρόεδρος του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών (εποπτεύων εισαγγελέας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας – ΔΑΕΕΒ – Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας).

Τον Ιούλιο του 2009 τον βρήκε να αναλαμβάνει διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θέση στην οποία παρέμεινε για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι την 11η Μαρτίου 2015 γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης ορίστηκε ο Κωνσταντίνος Κοσμάτος, γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής ορίστηκε ο Ευτύχης Φυτράκης και γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίστηκε ο Κωστής Παπαϊωάννου.