«Δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες ότι κάτι θετικό θα βγει από την Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, του ευτελισμού των θεσμών και της κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από το 2019 και ένθεν, όπως δεν βγήκε και από όλες τις προηγούμενες» δήλωσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Ιωάννης Γκιόκας μιλώντας την Παρασκευή (12/11) στη Βουλή.

Όπως είπε, «τα πορίσματα που βγαίνουν από αυτές τις Εξεταστικές, έχει αποδειχθεί ότι είναι σούπα και κουκουλώνουν τις υποθέσεις, συγκαλύπτουν την ουσία της διαπλοκής που υπάρχει ανάμεσα στα αστικά κόμματα και στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Πολύ φοβούμαστε ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και τώρα. Και αυτό δεν το στηρίζουμε μονάχα στο κακό προηγούμενο αλλά και στη στάση που κράτησαν τα κόμματα στη νομοθετική παρέμβαση που κατέθεσε το ΚΚΕ εδώ και ενάμιση χρόνο. Αυτό που ζητάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ το ζητούσε εμείς με τροπολογία για τον έλεγχο της διαφημιστικής δαπάνης εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά η πρότασή μας απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και όλα τα υπόλοιπα κόμματα».

Σύμφωνα με τον κ. Γκιόκα, η τροπολογία αυτή προέβλεπε ότι τα μηνύματα που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας, τον σοβαρό κίνδυνο και απειλή μιας πανδημίας, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μεταδίδονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με όρους διαφημιστικής καμπάνιας επί πληρωμή.

Γιάννης Γκιόκας

«Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει τα μηνύματα να μεταδίδονται υποχρεωτικά κι εντελώς δωρεάν, κι αυτό να αφορά όλα τα μέσα. Δεύτερον προέβλεπε ότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όπου χρειάζεται να υπάρχει διαφημιστική δαπάνη για την προβολή της δραστηριότητας υπουργείων, εποπτευόμενων φορέων του Δημοσίου, κ.λπ. αυτή να γίνεται με πλήρη διαφάνεια. Τρίτον, προέβλεπε ότι κάθε είδους διαφημιστική δαπάνη του Δημοσίου θα πρέπει να δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας εντός 10 ημερών και να παραδίδεται η σχετική κατάσταση στην αρμόδια επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής. Μάλιστα, εάν δεν τηρούνται οι παραπάνω όροι, να ακυρώνονται οι συμβάσεις με τα ΜΜΕ και να επιστρέφονται τα χρήματα στο κράτος» είπε.