Το ΚΚΕ «χαιρετίζει τις ένστολες κινητοποιήσεις των πυροσβεστών που παλεύουν για μαζικές προσλήψεις και μέτρα για να μην ξαναζήσουμε άλλες καταστροφές όπως αυτές του φετινού καλοκαιριού» όπως επισημαίνει το τμήμα της Κεντρικής Επιτροπής του Περισσού για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

«Χαιρετίζουμε επίσης, προσθέτει, τα συλλαλητήρια των πυρόπληκτων και πληγέντων από πλημμύρες και σεισμούς, στηρίζουμε τον αγώνα τους για να ζήσουν στον τόπο τους. Ο καταστρεπτικός απολογισμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο σεισμός στην Κρήτη αλλά και οι νέες καταστροφές στα καμμένα με την πρώτη φθινοπωρινή βροχή, αποδεικνύουν ότι με ευθύνη της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο λαός βρίσκεται εκτεθειμένος και ανυπεράσπιστος απέναντι σε κάθε είδους φυσικές καταστροφές».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ακόμα και σήμερα, δυόμιση μήνες μετά τις πυρκαγιές, κανένα μέτρο δεν έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση στον τομέα της πρόληψης, ώστε να μην επαναληφθεί το επόμενο καλοκαίρι παρόμοια τραγωδία. Κουβέντα δεν έχει πει η κυβέρνηση για το τι θα κάνει με την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δασαρχείων. Για το τι θα γίνει με τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική, την συντήρηση των δασικών δρόμων και τις αντιπυρικές ζώνες, με την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών τμήμα της οποίας πρέπει να αποτελεί ο αντιπυρικός σχεδιασμός.

Αντίθετα και μάλιστα τη στιγμή που σύσσωμοι οι πυροσβέστες απαιτούν την ενίσχυση της πυροσβεστικής με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση απέρριψε σχετική τροπολογία του ΚΚΕ στη Βουλή που προέβλεπε τη μονιμοποίηση όλων των εποχικών και πενταετών πυροσβεστών. Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, μέσω της αφωνίας τους, στήριξαν την κυβέρνηση.

Ωστόσο, με την πρώτη φθινοπωρινή βροχή φάνηκαν ξανά τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Πλημμύρισαν σπίτια και άλλες υποδομές, εγκλωβίστηκαν κάτοικοι, καταστράφηκαν δίκτυα ύδρευσης, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, έκλεισαν δρόμοι, καταστράφηκε εξοπλισμός μαγαζιών. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι οι κίνδυνοι για τη ζωή και την περιουσία του λαού είναι τεράστιοι. Η επίκληση της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, είτε αφορά πυρκαγιά είτε πλημμύρα, είναι μια βολική δικαιολογία για να κρυφτούν οι πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Για να κουκουλωθεί το γεγονός πως τα έργα υποδομής, τα μέτρα πρόληψης και οι πρακτικές διαχείρισης κινδύνων βρίσκονται διαχρονικά στα αζήτητα.

Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες. Αντιμετωπίζει την προφύλαξη από φυσικές καταστροφές ούτε λίγο ούτε πολύ ως ζήτημα προσωπικής ευθύνης, όπως άλλωστε κάνει μέχρι τώρα με την πανδημία του κορονοϊού. Αποφεύγει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση, για την ζωή και για το βιός του λαού. Όταν πρόκειται για την προστασία του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος χρήματα δεν υπάρχουν. Όταν όμως πρόκειται για το κεφάλαιο, μέσω διάφορων αναπτυξιακών προγραμμάτων, πακέτων στήριξης ή ακόμα και μέσω φοροαπαλλαγών και λοιπών διευκολύνσεων, όταν πρόκειται για αγορά νέων υπερόπλων για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, τότε περισσεύουν.

Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει το έγκλημα διαρκείας των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως αυτής του ΣΥΡΙΖΑ. Στις πυρκαγιές του καλοκαιριού ό,τι σώθηκε, σώθηκε από τη μάχη που έδωσαν σώμα με σώμα με τη φωτιά οι κάτοικοι, και πυροσβέστες.

Η πολιτική και των δύο στον τομέα την προστασίας απέναντι σε φυσικές καταστροφές, πρώτα και κύρια στο κομμάτι της πρόληψης, είναι εκκωφαντικά ανύπαρκτη. Απεναντίας, αποδεικνύονται ιδιαίτερα δραστήριες, όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και αποτελεσματικές όταν πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση και την παραχώρηση των βουνών για «πράσινες» επενδύσεις, για παράδοση των δασών σε αναδόχους και των κορυφών σε ανεμογεννήτριες. Ιδιαίτερα παραγωγικοί είναι επίσης όταν νομοθετούν με δασοκτόνο περιεχόμενο, παραδίδοντας δάση και δασικές εκτάσεις στην εκμετάλλευση των επιχειρηματικών σχεδίων.

Η κυβέρνηση κάνει τη ζωή των πυροσβεστών κόλαση, αφού συνεχίζει να τους απασχολεί μέσα από το αντεργατικό πλαίσιο που διατήρησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με εκατοντάδες ώρες απλήρωτης εργασίας. Να διακόπτει στις μητέρες πυροσβέστριες κατά την αντιπυρική περίοδο τη γονική άδεια. Να μη χορηγεί προγραμματισμένες ημερήσιες αναπαύσεις και να πετσοκόβει τις προγραμματισμένες κανονικές άδειες.

Ιδιαίτερα με το νόμο 4662/2020 υλοποιεί μεταξύ άλλων την κατάργηση του αμετάθετου από τον τόπο συμφερόντων. Το συνεχόμενο ξεσπίτωμα με μεταθέσεις, αποσπάσεις , μετακινήσεις μέσα από ένα νέο, αντιδραστικό, άδικο και ρουσφετολογικό κανονισμό μεταθέσεων. Την επιβολή προληπτικής επιφυλακής ακόμη και χωρίς συμβάντα παρά μόνο με αφορμή τις καιρικές συνθήκες, όπου επί της ουσίας η εξέλιξη αυτή σηματοδότησε και τυπικά το οριστικό τέλος του σταθερού χρόνου εργασίας των πυροσβεστών. Όλα τα παραπάνω, μαζί με τον απαρχαιωμένο στόλο οχημάτων, υποδομών και εγκαταστάσεων, τα ανεπαρκή ή και ακατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, το “γερασμένο” και ελλιπές προσωπικό αφού δεν ανανεώνεται, δημιουργούν πυροσβέστες εξουθενωμένους που δεν αρκεί το συγκινητικό πολλές φορές φιλότιμό τους για να πέσουν στη μάχη με τις φωτιές.

Στη Βόρεια Εύβοια, στην Αττική, στην Ηλεία, στην Αχαΐα, στη Μεσσηνία, στην Αρκαδία και αλλού, δεν έγιναν στάχτη μόνο δάση, σπίτια, περιουσίες, αλλά και το παραμύθι της κυβέρνησης ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, ότι το αστικό κράτος μπορεί να υπηρετήσει ταυτόχρονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αυτά του λαού».

Το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ζητά:

  • Άμεση και καθολική 100% αποζημίωση για όλους τους πυρόπληκτους, τους σεισμόπληκτους και τους πλημμυροπαθείς .
  • Σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί απαιτούνται άμεσα, εκτεταμένα αντιδιαβρωτικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Να γίνει σχεδιασμός και χρηματοδότηση των απαραιτήτων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών ημιορεινών περιoχών.
  • Σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δασοκομικά, διαχειριστικά, αντιπυρικά), σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, που αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει.
  • Κατάργηση του νόμου 4662/2020, αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, αποχαρακτηρισμό του από Σώμα Ασφάλειας, μετατροπή του σε πολιτική υπηρεσία στα πλαίσια του κοινωνικού χαρακτήρα της αποστολής του.
  • Γενναία χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα και τη δασική υπηρεσία, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων.
  • Κατάργηση της αντιεπιστημονικής διάσπασης της δασοπροστασίας, με τον εγκληματικό, τον δολοφονικό διαχωρισμό της πρόληψης από τη δασοπυρόσβεση.

Ο Περισσός σημειώνει ότι «η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί ανάπτυξη με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος που υπηρετεί το «Πράσινο New Deal» σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. Η πραγματική διέξοδος είναι ο επιστημονικός κεντρικός σοσιαλιστικός σχεδιασμός, της κοινωνικοποιημένης παραγωγής για τη διασφάλιση της λαικής ευημερίας και του περιβάλλοντος. Είναι το σύστημα που θα μπορεί να κινητοποιεί το σύνολο των μέσων παραγωγής, της γης συμπεριλαμβανομένης, με κριτήριο τη διασφάλιση των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών. Η επιστημονική έρευνα και γενικότερα η επιστήμη θα αξιοποιείται για να ελαχιστοποιήσει την αρνητική επίδραση στο περιβάλλον, για να πολλαπλασιάσει την ευημερία του λαού από κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Για να ανοίξει ο δρόμος για αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα πρωταγωνιστούν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην αντιπεριβαλλοντική στρατηγική της Ε.Ε. και του κεφαλαίου. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής».