Εδώ και αρκετούς μήνες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνηθίζει να υποδέχεται τους επίσημος καλεσμένους του, ηγέτες κρατών απ’ όλο τον κόσμο, στο πλατύσκαλο του Μεγάρου Μαξίμου παρέα με τον τετράποδο φίλο του Πίνατ, τον καφέ χαριτωμένο σκύλο που υιοθέτησε από καταφύγιο αδέσποτων ζώων της Ηλιούπολης.

Θαρρείς πως έχει μάθει το τελετουργικό. Κάθεται ακριβώς δίπλα στα πόδια του πρωθυπουργού και μόλις καταφθάνει με την πολυτελή λιμουζίνα ο καλεσμένος, κουνάει την ουρά του χαιρετώντας και αυτός με τον τρόπο του, πρωθυπουργούς και προέδρους.

Οι περισσότεροι μετά την χειραψία που έχουν με τον πρωθυπουργό, σπεύδουν να δώσουν και ένα χάδι στο κεφάλι ή τη ράχη του Πίνατ και έτσι «σπάει πιο εύκολα ο πάγος» για τις συνομιλίες που ακολουθούν στα ενδότερα του νεοκλασικού μεγάρου.

O Μητσοτάκης με τον Πινάτ

Κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης όμως της απερχόμενης Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, ο Πίνατ απουσίαζε. Κάποιοι σκέφτηκαν πως ο λόγος μπορεί να ήταν το γεγονός ότι το μικρός μας φίλος, παρενέβη πριν από ακριβώς ένα μήνα κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη με τον Σλοβάκο ομόλογό του Έντουαρντ Χέγκερ. Τότε είχε αρχίσει να γαβγίζει την ώρα της συνέντευξης Τύπου από άλλο δωμάτιο.  «Αυτός είναι ο σκύλος, τον οποίο πρόσφατα υιοθετήσαμε και ο οποίος ενίοτε είναι λίγο φασαριόζος. Αλλά είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει σε συνέντευξη Τύπου. Συνήθως μας υποδέχεται στην πόρτα και είναι πιο ευγενής» είχε πει τότε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο λόγος που απουσίαζε όμως σήμερα ο Πίνατ, δεν ήταν αυτός. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ήταν ενημερωμένοι πως η σημερινή υψηλή καλεσμένη δεν τα πάει και τόσο καλά με τα σκυλιά, και δη κατά τη διάρκεια επίσημων επισκέψεων, ενθυμούμενοι ένα περιστατικό που είχε συμβεί πριν από 14 χρόνια.

Το περιστατικό με τον Πούτιν που είχε… τρομάξει την Καγκελάριο

Το μακρινό 2007 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποδεχθεί τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Σότσι. Τότε εκείνη είχε μόλις δύο χρόνια στην εξουσία, ωστόσο όσοι την παρακολουθούσαν ήξεραν ότι φοβάται τα σκυλιά. Όλα πήγαιναν  μια χαρά όταν κάποια στιγμή, όταν ο Πούτιν αποφάσισε να της δείξει το αγαπημένο του μεγαλόσωμο μαύρο λαμπραντόρ, την Κόνι.

«Δεν σε ενοχλεί το σκυλί, ε; Είναι πολύ φιλικό και είμαι σίγουρος ότι είναι συνετό», είχε πει τότε στη Μέρκελ ο Πούτιν χαμογελώντας. Ωστόσο οι εικόνες με το φοβισμένο βλέμμα της καγκελαρίου δίπλα στον ηγέτη της Ρωσίας είχαν κάνει τότε το γύρο του κόσμου, ενώ είχαν κυκλοφορήσει φήμες πως ο Πούτιν προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση για να κάνει επίδειξη δύναμης και εν μέρει να φέρει σε δύσκολη θέση την καλεσμένη του.

Εννέα χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2016 ο Πούτιν έδωσε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild. «Ήθελα να κάνω κάτι όμορφο για αυτήν. Όταν διαπίστωσα ότι δεν συμπαθεί και πολύ τα σκυλιά φυσικά και απολογήθηκα», ανέφερε, ζητώντας συγγνώμη. Η φοβία της κ. Μέρκελ είναι εν πολλοίς δικαιολογημένη, καθώς ένα σκυλί της είχε επιτεθεί το 1995 και τότε είναι πολύ επιφυλακτική μαζί απέναντί τους.