Στο χτίσιμο των διεθνών συμμαχιών επενδύει ο πρωθυπουργός, καθώς μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και τη σύνδεση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης με την προκλητικότητα της Τουρκίας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Ριάντ συμμετέχοντας στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας «Middle East Green Initiative» και στο διεθνές επενδυτικό φόρουμ Future Investment Initiative, ενώ θα πραγματοποιήσει συνάντηση και με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στόχο έχει τη δημιουργία ενός ευρύτατου δικτύου συνεργασιών στην νοτιοανατολική Ευρώπη με την Ελλάδα να προβάλλει ως νησίδα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ένας νέος κύκλος επενδυτικών συνεργασιών με την Σαουδική Αραβία ενδυναμώνοντας τις σχέσεις των δύο χωρών. Είναι σαφές άλλωστε, ότι από τη στενότερη αυτή οικονομική συνεργασία θα ωφεληθούν και οι ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά project που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Υπογράφεται διμερής συμφωνία Ελλάδας – Βρετανίας

Την ίδια ημέρα, υπογράφεται στο Λονδίνο μια σημαντική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Βρετανία ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας. Η συμφωνία θα καλύπτει ευρεία γκάμα θεμάτων συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. «Η συμφωνία αυτή δεν είναι αμιγώς αμυντική, όπως οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αποτελεί συμφωνία-πλαίσιο, η οποία θα επιτρέψει την εμβάθυνση των σχέσεών μας με μια χώρα, με την οποία μας συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας αιώνων» εξηγεί σε συνέντευξή του ο Νίκος Δένδιας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας «Middle East Green Initiative», όπου θα μιλήσει στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει στους συμμετέχοντες ηγέτες ο Διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud στο ανάκτορο Al Yamamah. Μετά το πέρας των επαφών ο Διάδοχος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στις εργασίες του επενδυτικού και οικονομικού forum «Future Investment Initiative», όπου θα έχει συζήτηση με τον δημοσιογράφο John Defterios.