Ο καθηγητής Αριστείδης Μπαλτάς επελέγη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1943 στην Κέρκυρα. Τον Ιούνιο του 1962 αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, ενώ τον Φεβρουάριο του 1968 απέκτησε δίπλωμα Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από τη Σχολή Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόφων Μηχανικών του Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Laboratoire de Physique Théorique et de Hautes Énergies του Université de Paris ΥΗ, Centre d’ Orsay, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Έχει κάνει ακόμα διδακτορική διατριβή στη Θεωρητική Φυσική.

Το 1975 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα, ως βοηθός στην έδρα Φυσικής Α της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Κατόπιν εργάστηκε ως επιμελητής στην ίδια έδρα, ενώ το 1982 αναδείχθηκε μόνιμος λέκτορας στο Γενικό Τμήμα του ΕΜΠ (Τομέας Φυσικής).

Το 1992 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στο αντικείμενο Φιλοσοφία των Επιστημών, στο ίδιο τμήμα, ενώ το 2002 εξελέγη καθηγητής στο ίδιο αντικείμενο στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (τέως Γενικό Τμήμα) του ΕΜΠ.

Έχει συγγράψει, μόνος του ή μαζί με άλλους επιστήμονες, συνολικά δώδεκα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περί τις 100 εργασίες στα ελληνικά και τα αγγλικά. Έχει συμμετάσχει επίσης σε δεκάδες συνέδρια ή συμπόσια, διεθνή ή ελληνικά.

Εχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του “Αντικείμενα και όψεις εαυτού”, ενώ το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στη μνήμη των Βασίλη Ξανθόπουλου-Στέφανου Πνευματικού.