Στις άμεσες προτεραιότητες μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Φίλης, διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή» και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α` Αθήνας.

Αν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν υπάρχει αλλαγή κυβέρνησης» τονίζει ο κ. Φίλης και προσθέτει: «Και μόνο που λέμε ότι δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ το 2015 δημιουργεί την ανάγκη να υπάρξει αποκατάσταση από κάπου αλλού των χρημάτων που δεν θα δοθούν από τον ΕΝΦΙΑ. Επίσης, οι κοινωνικές προτεραιότητες. Όταν λέμε ότι θα δοθούν κάποια χρήματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ακραίας κοινωνικής κατάστασης, ότι θα δοθεί η 13η σύνταξη, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, μέσα στο έτος, προφανώς θα υπάρξει αλλαγή κονδυλίων, προτεραιοτήτων.

Ο κ. Φίλης τονίζει ότι «στις 26 Ιανουαρίου -την επομένη των εκλογών- δεν θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωομάδα (Eurogroup), γιατί δεν θα έχει ορκιστεί η κυβέρνηση. Είναι όμως έτοιμος να αντιμετωπίσει τις πιέσεις, κυρίως είναι έτοιμος να αποκαταστήσει τη διεθνή εικόνα της χώρας, να ζητήσει να υπάρξει σεβασμός σε μια δημοκρατική επιλογή που θα γίνει από τους πολίτες και συνεννόηση μέσα από τη διατύπωση των διαφορετικών απόψεων, αλλά όμως συνεννόηση, στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα».

Αναφορικά με τα 11,1 δισεκ. ευρώ που είναι το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο κ. Φίλης σημειώνει ότι το ποσό αυτό «είναι το υπόλοιπο από τα χρήματα που πήρε το Ελληνικό Δημόσιο, ως χρέος δηλαδή, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των τραπεζών, την ανακεφαλαιοποίηση. Περίσσεψαν αυτά και είναι σε ειδικό λογαριασμό. Έχουμε αναλάβει υποχρεώσεις για αυτή τη δανειοδότηση και δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο αυτά τα χρήματα να μην αξιοποιηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο για τα ζητήματα των τραπεζών. Με ποια έννοια: τα κόκκινα δάνεια που ένα μέρος τους θέλουμε να αντιμετωπιστεί από τα χρήματα αυτά είναι το βασικό στοιχείο που έχει οδηγήσει στην παρούσα φάση τις τράπεζες σε μια δυσκολία. Συνεπώς, δεν αλλάζουμε τη σκοπιμότητα, τη συμφωνία, θα πάνε στις τράπεζες για την αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος των δανείων».

Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης σημειώνει: «Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει αυτοδυναμία για να έχει ισχυρή εντολή, δύναμη για τη διαπραγμάτευση της χώρας διεθνώς. Η αυτοδυναμία είναι προς όφελος των πολιτών, δεν είναι επιλογή αλαζονικής διακυβέρνησης, αλλά ενίσχυσης της ελληνικής πλευράς στο διεθνές στερέωμα. Αν δεν προκύψει αυτοδυναμία, -είναι πιθανό, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα προκύψει- εμείς δεν θέλουμε να πάμε σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Θέλουμε να προκύψει από τις διαδικασίες της Βουλής μια κυβέρνηση, η οποία στη βάση του ψηφισμένου προγράμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να προχωρήσει στις πρώτες δεσμεύσεις. Υπάρχει και η διαδικασία της κυβέρνησης ανοχής».