«Σήμερα η Βουλή καλείται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που συνιστά ύβρη στις σημερινές και τις επόμενες γενιές Ελληνίδων και Ελλήνων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Μίλησε για «άλλη μία βαθιά αντικοινωνική πράξη μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού που σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, δεν ξέρουν πού πατούν και πού βρίσκονται και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να υλοποιούν ένα πολιτικό σχέδιο εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να είναι τόσο αμετροεπής; Τόσο αλαζόνας; Τόσο ανίκανος να συνειδητοποιήσει την ανάγκη τούτες τις ώρες να σταματήσει να συμπεριφέρεται σα να απευθύνεται σε ανόητους, σε αδαείς σε πολίτες που δεν καταλαβαίνουν;», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ειδικότερα, είπε ότι πριν μια εβδομάδα από τη Βουλή, για τις πυρκαγιές ο πρωθυπουργός «μας είπε ότι όλα τα έκανε τέλεια και μας επιτέθηκε και από πάνω». «Την ίδια στιγμή είχε δίπλα του όλους εκείνους που υποκριτικά υποστήριζε, ενώ τους είχε προγραμμένους», «ενώ παζάρευε την αντικατάστασή τους και την ίδια στιγμή εξυμνούσε το έργο τους», πρόσθεσε.

Με αφορμή τον ανασχηματισμό μίλησε για το «μεγαλύτερο φιάσκο που έχει υποπέσει ποτέ πρωθυπουργός της χώρας», υποστηρίζοντας ότι απέδειξε «ότι είναι ένα αδύναμος και ακατάλληλος για τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, πρωθυπουργός». Ανέφερε ότι αντικαταστάθηκαν οι επικεφαλής υπουργοί των «δήθεν μεγάλων επιτυχιών, της πανδημίας, του δόγματος της τάξης και της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας» και τον κατηγόρησε ότι «επιχείρησε με επικοινωνιακά κόλπα και τεχνάσματα, όχι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο συνεννόησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά να δημιουργήσει εντυπώσεις διεμβολισμού των πολιτικών του αντιπάλων και υφαρπαγής στελεχών».

Μιλώντας ειδικότερα για το ζήτημα με τον Ευ. Αποστολάκη, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Ποιος νομίζει ότι είναι ο κ. Μητσοτάκης; Ποιο σύνδρομο μεγαλομανίας και αμετροέπειας τον διακατέχει, που είχε την εντύπωση ότι μπορούσε να συμπεριφερθεί με αυτόν το τρόπο;».

Τσίπρας: Κραυγαλέα περίπτωση πολιτικού αμοραλισμού

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους είπε ότι «εδώ δεν μιλάμε απλά για πολιτικό απατεώνα, αλλά για μια κραυγαλέα περίπτωση πολιτικού αμοραλισμού» και «πράξη πολιτικής αγυρτίας» και τον κατηγόρησε ότι «αντί για πρόσκληση συνεννόησης σχεδίαζε προσκλήσεις αποστασίας, μια στάση με την οποία το όνομα Μητσοτάκης έχει γίνει ιστορικά συνώνυμο».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση γίνεται πλέον με τον ανασχηματισμό «κυβέρνηση της ακραίας δεξιάς» και τόνισε πως «η απόπειρα διεμβολισμού της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης εξέπνευσε με τον πολιτικό εξευτελισμό και την αποπομπή του κ. Χρυσοχοΐδη και την ηχηρή άρνηση του Βαγγέλη Αποστολάκη». «Από δω και στο εξής θα δείχνετε αυτό που πραγματικά είστε. Η κυβέρνηση των πρωτοκλασάτων υπουργών του κ. Καρατζαφέρη, του ΛΑΟΣ. Η κυβέρνηση του κ. Βορίδη, του κ. Γεωργιάδη, του κ. Πλεύρη», ανέφερε. «Θα τον λουστείτε τον κ. Πλεύρη μέχρι τέλους», σχολίασε, αναφέροντας ότι επελέγη για τη θέση του υπουργού Υγείας «όχι απλά μονάχα ένας ακροδεξιός, ακραίος δεξιός που δεν έχει την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο, αλλά που με δηλώσεις του το καλοκαίρι έλεγε ότι θεωρεί ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί και που με το ρατσιστικό μίσος του καλούσε σε απελάσεις οροθετικών γυναικών από την Αφρική».

Άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό ότι την ώρα που η πανδημία φουντώνει ξανά, που τα σχολεία ανοίγουν με 25-30 μαθητές ανά τμήμα, με γιατρούς και νοσηλευτές στα όρια τους, που παραιτούνται γιατί δεν ενισχύσατε ούτε με μια πρόσληψη, όπως είπε, εκείνος «δήλωνε από τη Θεσσαλονίκη ότι όλα είναι υπό έλεγχο». Είπε ότι είναι μακριά από την αγωνία των πολιτών και ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν κυβερνά γι’ αυτούς». Δεν κυβερνά, είπε, γι’ αυτούς που κάηκε ο τόπος τους, που έμειναν εκτός ΑΕΙ, πολίτες και επιχειρηματίες που τρέμουν κάθε φορά που χτυπά το τηλέφωνο μήπως είναι η τράπεζα, τους νέους. Αντίθετα κυβερνά, προσέθεσε, γι’ αυτούς «που θέλουν να κάνουν μπίζνες στα καμένα, που θέλουν να πουλάνε πτυχία της δεκάρας», γι’ αυτούς «που θέλουν να πάρουν τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων, με όχημα τον κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους πτωχευτικό νόμο που ψηφίσατε», για μια ελίτ «που θέλει να κερδοσκοπήσει ακόμα και πάνω στο μόχθο και τους κόπους μιας ζωής των πιο μορφωμένων και σκληρά εργαζόμενων γενιών αυτού του τόπου».

Σημείωσε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι απόδειξη ότι «αυτές τις γενιές έχετε βάλει στο μάτι». «Έχετε καταργήσει το 8ωρο. Έχετε διαλύσει την Επιθεώρηση Εργασίας. Έχετε ακυρώσει την ισχύ των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Έχετε καταδικάσει 20ρηδες και 30ρηδες να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες για μισθούς πείνας. Και τώρα έρχεστε να ισχυριστείτε ότι το να παίξετε τους κόπους ολόκληρου του εργασιακού τους βίου στον τζόγο του επενδυτικού κινδύνου, αποτελεί πράξη ανάσχεσης της δημογραφικής γήρανσης», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η χώρα «κατάφερε το 2016 να αποκτήσει επιτέλους ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, με όλες τις αδυναμίες του, αλλά βιώσιμο» και πως «το 2018 επιβεβαιώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Ελλάδα έχει διαμορφώσει ένα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά αποτελεσματικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, που αντιμετωπίζει πλήρως, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τις επιπτώσεις της δημογραφικής γήρανσης». Προσέθεσε επίσης ότι πριν από 1,5 χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή αναλογιστική μελέτη, που αποδείκνυε τη βιωσιμότητα και πως ο τότε αρμόδιος υπουργός κ. Βρούτσης τόνισε ότι έλαβε σχετική έγκριση από την ΕΕ, που επιβεβαίωσε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2070. «Μήπως τώρα λέτε ψέματα εσείς κ. Χατζηδάκη; Είναι ορθές οι μελέτες που έφερε στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2020 ο κ.Βρούτσης ή οι μελέτες που φέρνετε σήμερα εσείς κ.Χατζηδάκη; Ποιος έχει τελικά δίκιο, ο καθηγητής Τσακλόγλου που συνέταξε τότε εκείνη τη “Μελέτη Επάρκειας Συντάξεων” ή ο υπουργός Τσακλόγλου που σήμερα διαψεύδει στην πράξη τον ίδιο του τον εαυτό;», ρώτησε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν είναι η βιωσιμότητα το πρόβλημα αλλά «ο ιδεολογικός φανατισμός και τα συμφέροντα που θέλει να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση». Ανέφερε ότι «την ώρα που οι νεοφιλελεύθερες συνταγές διαψεύδονται σε όλον τον πλανήτη, εσείς επιλέγετε να κινηθείτε αντίστροφα», «να μας στείλετε ξανά καρφί στο γκρεμό» και «να βάλετε σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλιση των πολιτών αλλά τη βιωσιμότητα των ταμείων του κράτους».

Σημείωσε ότι η επιχειρούμενη αλλαγή του ασφαλιστικού «δεν εγκυμονεί μόνο δυνητικούς κινδύνους αλλά και βεβαιωμένες ζημίες και μάλιστα, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς ζημιές που κυμαίνονται με βάση τις δικές σας εκτιμήσεις, από 56 έως και πάνω από 70 δισ.». Είπε ότι πρόκειται για μαύρη τρύπα που θα διευρύνει το ήδη επιβαρυμένο δημόσιο χρέος. Απαντώντας στο επιχείρημα ότι αυτή θα καλυφθεί με ετήσια καταβολή του 0,5% του ΑΕΠ, «δηλαδή περίπου ενός δισ.», σημείωσε ότι αυτό είναι το ποσό που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «είχε δεσμεύσει και θεσμοθετήσει για να ενισχύει σε ετήσια βάση τους συνταξιούχους με τη χορήγηση ως μόνιμης της 13ης σύνταξης». Προσέθεσε ότι αυτό το ποσό η κυβέρνηση της ΝΔ μετά την εκλογή της -«και επιχειρώντας ο κ. Βρούτσης να κρατήσει τα προσχήματα όταν καταργούσατε τη 13η σύνταξη»- είχε προβλέψει να κατευθύνεται ως κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλόμισθους. «Ένα δισ. το χρόνο, που θα πήγαινε στους συνταξιούχους, τώρα θα πηγαίνει για να καλύψει τη τρύπα μιας παντελώς αχρείαστης και πολλαπλώς επικίνδυνης μεταρρύθμισης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι μάλιστα θα υπολείπεται κατά πολύ για να καλύψει το κόστος, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει «για άλλη μια φορά ο ασφαλισμένος με τις εισφορές του ή ο φορολογούμενος με τους φόρους του».