Στο αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ, σε ανταποκρίσεις από την Αθήνα, κάνοντας λόγο για «αβεβαιότητα» και «ανησυχίες» μπροστά στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Στη Νιου Γιορκ Τάιμς, που καταγράφει την ανταπόκριση του Ασοσιέιτεντ Πρες, όπως και άλλες ιστοσελίδες αμερικανικών ΜΜΕ, αναφέρεται ότι «οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν σήμερα να εκλέξουν νέο Πρόεδρο, υποδαυλίζοντας τις ανησυχίες πως η χώρα πλησιάζει σε πρόωρες εκλογές», και επισημαίνει την πιθανότητα να κερδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως σημειώνεται, ο υποψήφιος της κυβέρνησης, Σταύρος Δήμας, έλαβε 168 ψήφους στη δεύτερη ψηφοφορία, οκτώ περισσότερους ψήφους από ό,τι στον πρώτο γύρο, «αλλά, πολύ μακριά από τους 200 που απαιτούνται για την εκλογή του» και «η κυβέρνηση έχει (ακόμη) μια ευκαιρία, πριν το Κοινοβούλιο να πρέπει να διαλυθεί». Προστίθεται δε ότι «στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας, στις 29 Δεκεμβρίου, απαιτούνται 180 ψήφοι από τις 300 για την εκλογή Δήμα και εάν δεν επιτευχθεί αυτό, τότε θα πραγματοποιηθούν εκλογές σε ένα μήνα».

Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι «κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν αυξηθεί οι φόβοι για παρατεταμένη αστάθεια στην Ελλάδα», κάνοντας λόγο για «άσκηση πιέσεων προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας».

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «οι επενδυτές πιστεύουν πως οι πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν σε μια αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα», σημειώνοντας την «ανάδυση», που σημειώθηκε πρόσφατα, της ελληνικής οικονομίας, μετά από «μια σοβαρή εξαετή ύφεση». Επίσης, τονίζεται ότι «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει δηλώσει ότι θέλει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος διάσωσης της χώρας» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις».

Στην ανταπόκριση καταγράφονται εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων για τις «ανησυχίες των επενδυτών» μπροστά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών και μιας πιθανής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθως, αναφέρεται ότι «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προέτρεψε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν (την υποψηφιότητα) Δήμα, λέγοντας ότι κρατούν στα χέρια τους τα συμφέροντα της χώρας». Επίσης, προβάλλεται η δήλωση του πρωθυπουργού μετά την ψηφοφορία: «Ελπίζω ότι στην τρίτη ψηφοφορία θα αποφύγουμε την εθνικό κίνδυνο και τις δοκιμασίες που απειλούν τη χώρα». Αναφορά γίνεται και στο γεγονός ότι «ο κ. Σαμαράς προσφέρθηκε να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για πρόωρες εκλογές μέχρι το τέλος του 2015».

Τέλος, σημειώνονται οι δηλώσεις του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι «ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε ο λαός θα δώσουν λευκή επιταγή στον κ. Σαμαρά για να συνεχίσει με τα μνημόνια και να επιβάλει μέτρα λιτότητας που κόβουν συντάξεις, αυξάνουν τις τιμές των φαρμάκων και λεηλατούν την κοινωνία».

Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει ότι «ο υποψήφιος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία απέτυχε (σήμερα) να κερδίσει ικανή υποστήριξη σε ένα δεύτερο γύρο κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, ωστόσο κατόρθωσε να συγκεντρώσει οκτώ περισσότερες ψήφους από ό,τι στον πρώτο γύρο» και πως αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών για τις αρχές του επόμενου έτους.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την ψηφοφορία, εξέφρασε την ελπίδα ότι «στον τρίτο γύρο θα αποφύγουμε ένα εθνικό κίνδυνο, μια εθνική περιπέτεια».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «η εκ νέου αποτυχία εκλογής ΠτΔ, επηρέασε το αίσθημα των αγορών, παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενη, με το δείκτη του Χρηματιστηρίου να καταγράφει πτώση 1,9%. Σύμφωνα με αναλυτές, εξακολουθεί να παραμένει δύσκολο για την κυβέρνηση να βρει τις απαιτούμενες ψήφους, αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου».

«Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν ο κ. Σαμαράς έχει περιθώριο να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να κερδίσουν ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη για τον Σταύρο Δήμα. Με δεδομένα τα σημερινά αποτελέσματα δεν φαίνεται πιθανό» δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, Χάρης Μυλωνάς

Αναφορά γίνεται και στον «ισχυρισμό βουλευτή του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες για δωροδοκία» και πως «Έλληνας εισαγγελέας έχει απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι ήταν αβάσιμοι και ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την υποστήριξή τους».

Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, με αβέβαιη όμως την επίτευξη αυτοδυναμίας, ενώ δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μείωση της διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ».