Σε κινούμενη άμμο έχει μετατραπεί ο χάρτης του Κοινοβουλίου με την σύνθεση της Βουλής ένεκα των ανεξαρτητοποιήσεων και των εξαιρετικά κρίσιμων αποφάσεων που καλούνται να πάρουν οι βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα να μην έχει καμία σχέση με αυτήν που είχε προκύψει την επομένη των εκλογών του Ιουνίου του 2012.

Στον πολιτικό άξονα παρουσιάζεται πρωτόγνωρη πολιτική κινητικότητα, με δεκάδες βουλευτές να απομακρύνονται ή να ανεξαρτητοποιούνται από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και να αναζητούν τη νέα πολιτική τους στέγη. Οι διεργασίες και οι ζυμώσεις τον τελευταίο καιρό έχουν πάρει φωτιά με φόντο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτή τη στιγμή η ΝΔ αριθμεί 127 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 71, έχοντας ωστόσο ανοιχτούς διαύλους με μερίδα των ανεξάρτητων βουλευτών που συμπαρατάσσονται ενάντια στην προεδρική εκλογή. Το ΠΑΣΟΚ έχει 28 βουλευτές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 12, η Χρυσή Αυγή 16 βουλευτές, η ΔΗΜΑΡ μετά και την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα έχει 9 βουλευτές, το ΚΚΕ 12, οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές 17 και οι «άστεγοι» είναι πλέον 8.