Πολλές μέρες πριν ξεσπάσουν οι μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα η κυβέρνηση μερίμνησε να αυστηροποιήσει τα περιβαλλοντικά εγκλήματα και να ξανακάνει κακούργημα τον εμπρησμό, σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Μάλιστα οι σχετικές αποφάσεις έχουν περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο που διεξήχθη τον περασμένο μήνα και εντός του τρέχοντος θα αναρτηθούν σε δημόσια διαβούλευση. Συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θυμίζουν επίσης πως στον Ποινικό Κώδικα ο εμπρησμός δασών ξεκινούσε και παλαιότερα απευθείας με κακούργημα και τιμωρούνταν με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη χωρίς αναστολή, ενώ εάν υπήρχε και θάνατος ατόμων η ποινή ήταν από 10 χρόνια φυλάκισης έως ισόβια, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να μετατρέψει τον εμπρησμό σε πλημμέλημα στη βασική του μορφή.

Αυτό που αποφάσισε η παρελθούσα κυβέρνηση ήταν, όποιος καίει δάση αρχικά να τιμωρείται με πλημμεληματική ποινή από 3 έως 5 έτη φυλάκισης, ενώ εάν αποδεικνυόταν πως ο εμπρηστής είχε όφελος από τη φωτιά, τιμωρούνταν με κάθειρξη έως 10 έτη.

Εάν πάλι καίγονταν πολλές εκτάσεις ή σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, τιμωρούνταν με κάθειρξη από 5 – 15 έτη και εάν προκαλούνταν θάνατος με κάθειρξη 10 – 15 ετών και σε περιπτώσεις πολλών θανάτων ισόβια.