Η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε αργά χθες το απόγευμα να παραπέμψει σε Ειδικό Δικαστήριο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Ειδικό Δικαστήριο με 178 ψήφους υπέρ έναντι 86 κατά και 12 παρών, προκειμένου να ερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες του στην υπόθεση του χειρισμού της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών την περίοδο που ήταν υπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι παραπέμπεται μονάχα για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, το οποίο είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Ποια είναι όμως τώρα τα επόμενα βήματα που ακολουθούν; Καταρχάς θα πρέπει να συγκροτηθεί το λεγόμενο Δικαστικό Συμβούλιο που θα εξετάσει σε πρώτο επίπεδο την υπόθεση.

Αρχικά δηλαδή θα αναδειχθούν μέσω κλήρωσης τα πέντε τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου που θα απαρτίζεται από τρία μέλη του Αρείου Πάγου και δύο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με κλήρωση θα αναδειχθεί επίσης ο εισαγγελέας και ο αναπληρωτής του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου, μέσα από τα μέλη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Τασούλας αποστέλλει όλα τα ονόματα των δικαστικών που κληρώθηκαν, καθώς και τη δικογραφία εις βάρος του κ. Παππά, στον Πρόεδρο του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου.

Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας εκτυλίσσεται στον Άρειο Πάγο. Εκεί, ορίζεται ο ανακριτής που θα διενεργήσει την ανάκριση από τα μέλη του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου εντός προθεσμίας πέντε ημερών.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης που διενεργείται στον Άρειο Πάγο, η δικογραφία διαβιβάζεται στον εισαγγελέα, ο οποίος και θα προτείνει στο Συμβούλιο, που θα εκδώσει το βούλευμά του, το οποίο δεν υπόκειται σε ένδικο μέσο.

Εφόσον το βούλευμα είναι παραπεμπτικό, η Βουλή κληρώνει σε δημόσια συνεδρίαση 13 τακτικά και 6 αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου πρέπει να απαρτίζεται από 7 μέλη του Αρείου Πάγου και 6 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Καθήκοντα προέδρου ασκεί ο αρχαιότερος και ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου.

Στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής κληρώνεται και το μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και ο αναπληρωτής του, που θα βρίσκονται στην έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου.

Τέλος, ορίζεται η ημερομηνία έναρξης της δίκης που γίνεται από τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου σε διάστημα μέχρι 60 ημερών από τη στιγμή που θα λάβει το πρακτικό της Βουλής. Παράλληλα ορίζεται ο τόπος και ποιοι θα είναι οι μάρτυρες της υπόθεσης.