Την βεβαιότητα του πως « με την τρόικα θα βρεθεί τρόπος, το μνημόνιο τελειώνει για την Ευρώπη τον Δεκέμβρη και η Ελλάδα θα βγει νικητής σε αυτή τη μάχη» εξέφρασε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμος Γιακουμάτος, σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, και πρόσθεσε πως: «η χώρα δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη, μάχη οικονομική».

«Έξι χρόνια ύφεση, φέτος έχουμε 1,7% ανάπτυξη και προβλέπεται για το 2015, 3%» είπε ο κ. Γιακουμάτος, σημειώνοντας ότι μέσα στο 2015 «μπορεί να επιστραφεί ένα μικρό κομμάτι» από αυτά που στερήθηκε, τα προηγούμενα χρόνια, ο λαός. Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2015 «πολύ καλύτερο από αυτόν του 2014» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν άλλες περικοπές».

Ο κ. Γιακουμάτος αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης από τον Ιούνιο του 2012 και την επίτευξη για πρώτη φορά το 2013 πλεονάσματος ενάμιση δισεκατομμυρίου, χωρίς η χώρα να δανειστεί, το οποίο επέτρεψε ρυθμίσεις κοινωνικού χαρακτήρα μέσα στο 2014 (κούρεμα 30% στην εισφορά αλληλεγγύης, επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης, ρυθμίσεις για «κόκκινα» δάνεια, κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος, πιλοτικό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κ.α.). «Οσονούπω, αύριο, μεθαύριο, έρχεται και η εγκύκλιος που δεν κάνει πίσω, ξεχάστε το, για τις δόσεις στο δημόσιο, 100 και 72» πρόσθεσε ο κ. Γιακουμάτος.

«Τώρα που το αεροπλάνο προσπαθεί να απογειωθεί, ας σταματήσουν ντόπιοι και ξένοι να σπέρνουν ζιζάνια και να προσπαθούν να ακυρώσουν την προσπάθεια. Η προσπάθεια δεν είναι κομματική, δεν είναι να σωθεί η ΝΔ, ο Σαμαράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, ή ο Τσίπρας. Η προσπάθεια είναι για την πατρίδα, για το έθνος θα έλεγα. ‘Αρα, σε αυτή την προσπάθεια καλούμαστε να δώσουμε όλοι τη μάχη. Και εδώ υπάρχει λαμπρό πεδίο να λύσουμε τις διαφορές τις κομματικές. Σήμερα όμως πρέπει να λύσεις τη μάχη για την πατρίδα. Και αυτή τη μάχη δίνει αυτή η κυβέρνηση».

Ο υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα βρεθούν οι 180 ψήφοι βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τάχθηκε υπέρ της συνταγματικής πρόβλεψης για εκλογές κάθε τετραετία. «Πρέπει να μάθουμε κάποτε στη χώρα και τώρα με την αναθεώρηση του συντάγματος ότι οι εκλογές είναι κάθε τέσσερα χρόνια. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι» είπε.

Ο κ. Γιακουμάτος, με αφορμή την αυριανή επίσκεψή του στις Σέρρες για το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, σημείωσε ότι μέσα στο μήνα θα ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση για την εξισορρόπηση των επιπτώσεων της κατάργησης από την αρχή του 2015 της υποχρεωτικής συνδρομής των επιχειρήσεων προς τα επιμελητήρια, όπως και για τις λαϊκές αγορές, το ΓΕΜΗ, κ.α. «Είναι αναγκαία (τα επιμελητήρια) και χρειάζονται, θεωρούμε ότι προσφέρουν, απλώς πρέπει να μπουν κι αυτοί σε ένα σύστημα εκσυγχρονισμού και περικοπής των δαπανών», είπε.