Σε καινούργιο επικίνδυνο σκόπελο για τον κυβερνητικό συνασπισμό εξελίσσεται μετά το νέο αλαλούμ η τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, κατόπιν επιταγών της τρόικας ως ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την επιστροφή της και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Κυβερνητικοί βουλευτές εκ νέου εξαπέλυσαν τα πυρά τους κατά των χειρισμών του υπουργείου Οικονομικών και του ίδιου του Γκίκα Χαρδούβελης, με το Μέγαρο Μαξίμου να είναι σε συναγερμό για τυχόν διαρροές κατά τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ήδη, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις την πρώτη διαρροή βλέπουν στο πρόσωπο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος από το βήμα της Βουλής γνωστοποίησε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει αλλαγή του νόμου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε παρέμβαση του ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, σε έντονο ύφος είχε ζητήσει την ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ από τον Γκίκα Χαρδούβελη πριν από την ονομαστική ψηφοφορία, «όπου θα κληθούν να ψηφίσουν, βεβαίως, κάτι διαφορετικό από εκείνο που είχαν ψηφίσει».

«Υπάρχει και αίτημα από τους βουλευτές της πλειοψηφίας να μάθουν ποιος τους παραπλάνησε και κάποιος πρέπει ενδεχομένως να πάει σπίτι του» ανέφερε ο κος Βλάχος.

Με ένα καυστικό tweet σχολίασε η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή, τα όσα έγιναν σήμερα με την τροπολογία του υπουργείου οικονομικών που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ από την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων.

«Νέο αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ. Αφού πέρασε από 40 κύματα η ρύθμιση αλλάζει ξανά. Έλεος», σημείωσε η ίδια στον προσωπικό της λογαριασμό.

Σε διαφορετικό ύφος αργότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης απέδωσε την τροπολογία σε «ασυνεννοησία» και σημείωσε: «Η κοινωνία έχει μείνει με την εντύπωση πως αλλάξαμε τη ρύθμιση επειδή μας πίεσε η τρόικα. Ουδέν αναληθέστερον. Από την πρώτη μέρα ήταν προφανές πως μιλούσαμε μονάχα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και όχι για τα βεβαιωμένα. Προφανώς, πρέπει να ψηφιστεί η τροπολογία, γιατί από την αρχή έτσι ήταν γραμμένη».

Σφοδρή επίθεση και έντονες επικρίσεις κατά του Γκίκα Χαρδούβελη σχετικά με την τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το Δημόσιο εξαπέλυσε και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε παρέμβασή της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συζητούσε το νομοσχέδιο για τα λογιστικά πρότυπα, η βουλευτής της ΝΔ ζήτησε από τον πρόεδρο της επιτροπής να μεταφέρει τη σφοδρή ενόχλησή της στον κ. Χαρδούβελη για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Επιτροπή, αλλά και για το πώς έφθασε η τροπολογία στη Βουλή.

Πυρά εξαπέλυσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής, ο οποίος είπε ότι «ψηφίσαμε πριν από μια εβδομάδα το νόμο για τις ρυθμίσεις στην εφορία». «Ο νόμος είναι πάρα πολύ καλός» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί να αποσυρθεί η παράγραφος που αφορά στην φορολογία εισοδήματος.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «με το νέο θέμα που προέκυψε με την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ, επιβεβαιώσαμε αυτό που τον τελευταίο καιρό συνηθίζουμε. Έχουμε μία εκπληκτική ικανότητα να πυροβολούμε τα πόδια μας».