Τη μεγάλη σημασία της πρωτοβουλίας του Μεσογειακού Διαλόγου, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, ως κύριος ομιλητής στη σημερινή εναρκτήρια συνεδρίαση της 4ης Συνάντησης της Συμβουλευτικής Ομάδας Πολιτικής του Μεσογειακού Διαλόγου του ΝΑΤΟ (Mediterranean Dialogue Policy Advisory Group).

Οι εργασίες της συνάντησης διεξάγονται σήμερα και αύριο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα 28 κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ και τους επτά Μεσογειακούς Εταίρους (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Αλγερία, Μαυριτανία, Τυνησία και Μαρόκο).

Ο Κ. Γεροντόπουλος επισήμανε ότι ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όπου εξαπλώνονται ο φονταμενταλισμός, η διεθνής τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, τα όπλα μαζικής καταστροφής και οι περιφερειακές συγκρούσεις, ο διάλογος είναι επιβεβλημένος, καθώς φαινόμενα, όπως αυτά, απειλούν να αλλάξουν το γεωπολιτικό τοπίο και τις παραμέτρους της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

«Θα πρέπει», είπε ο κ. Γεροντόπουλος, «όλοι μας, μέσω κοινών ενεργειών και πολιτικών ευθυγραμμισμένων με τους κανόνες και τις πρακτικές του Διεθνούς Δικαίου, να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής. Αποφεύγοντας εντάσεις και συγκρουσιακές συμπεριφορές».