Με αισιοδοξία βλέπει το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά και την τελευταία συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα. Έκανε λόγο μάλιστα για απευθείας επαφές μεταξύ τους, οι οποίες «θα πυκνώσουν στο μέλλον».

Αλλάζοντας εντελώς ρητορική σε σχέση με αυτή που ακολουθούσε τους προηγούμενους μήνες (αλλά και πολύ πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου), ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας δείχνει ότι επιχειρεί να ρίξει γέφυρες προς την Αθήνα και όχι μόνο. Σε αντίστοιχες κινήσεις καλής θελήσεως προβαίνει τόσο έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τις διαφορές που υπάρχουν, όσο με έναντι της Γαλλίας.

Ο κ. Ερντογάν γνωστοποίησε χαρακτηριστικά πως «στις 14 Ιουνίου, την ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, συναντηθήκαμε με τον Γάλλο Πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Καταρχήν επιθυμώ να πω ότι όλες αυτές οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα για τα μέρη. Ιδιαίτερα με τους κύριους Μακρόν, Μητσοτάκη και Μπάιντεν, αποφασίσαμε να πυκνώσουμε τις απευθείας επαφές μας».

Αναφορικά με τις συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο όσον αφορά το ζήτημα του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 που διαθέτει η Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση όσο και σε αυτήν των επιτρόπων μας, συμφωνήσαμε με τους ομολόγους μας από την Αμερική, πως όχι μόνο δεν υπάρχει θέμα το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί, αλλά το αντίθετο, τα πεδία συνεργασίας μας είναι πολύ περισσότερα και πιο επικερδή».