Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως το Λουξεμβούργο έχει ακόμη «πολλά να κάνει» για να βελτιώσει τις φορολογικές πρακτικές του, μετά τις αποκαλύψεις περί μυστικών συμφωνιών ανάμεσα στη χώρα αυτή και 340 πολυεθνικές.

«Μένουν πολλά να γίνουν» δήλωσε ο γερμανός υπουργός ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ, αναφερόμενος σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα από 40 διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με την έρευνα το Μεγάλο Δουκάτο συνήψε φορολογικές συμφωνίες με 340 πολυεθνικές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες οι Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon, AIG και Axa, για να ελαχιστοποιήσει τους φόρους τους, με νόμιμα μέσα.

Ο Σόιμπλε παρουσίασε σήμερα στους γερμανούς βουλευτές μια συμφωνία με στόχο να εγκαθιδρυθεί ως το 2017-2018 η αυτόματη ανταλλαγή οικονομικών πληροφοριών, η οποία εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο από περισσότερες από 80 χώρες.

Το Λουξεμβούργο περιλαμβάνεται σε μια ομάδα περίπου 50 χωρών, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν και πολλοί φορολογικοί παράδεισοι και οι οποίες δεσμεύθηκαν γραπτώς να θέσουν σε ισχύ αυτό το μέτρο που περιορίζει το τραπεζικό απόρρητο και συνιστά μια αξιοσημείωτη πρόοδο εναντίον της φορολογικής απάτης.

Εντούτοις δεν είναι «μόνο η φορολογική απάτη, υπάρχει επίσης η εκμετάλλευση νόμιμων διατάξεων (για να διαφύγει κανείς από τη φορολόγηση) και αυτό είναι το επόμενο στάδιο, του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής», διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε.