Για διάθεση των self tests μέσω των σούπερ μάρκετ μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Max FM 93,4» της Πάτρας, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Γεραπετρίτης δεσμεύτηκε ότι είναι απολύτως διασφαλισμένη η επάρκεια των self tests σε όλες τις φαρμακαποθήκες της χώρας και είπε: «Θα πάμε κατά πάσα βεβαιότητα μέσω των σούπερ μάρκετ, που έχουν την υποδομή, θα παραλαμβάνονται από τα σούπερ μάρκετ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και σε ένα stand το οποίο θα δημιουργηθεί σε αυτά».

Ερωτηθείς για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, ο υπουργός απάντησε ότι «με προσοχή θα πρέπει να πάμε σε περαιτέρω ανοίγματα, αυτή τη στιγμή καταγράφεται σημαντική μείωση σε ό,τι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σημαντική μείωση της θετικότητας. Με προσοχή θα πρέπει να πορευτούμε σε σταδιακά ανοίγματα και σε ό,τι αφορά το κομμάτι του ωραρίου (…) σταδιακώς κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αισθάνομαι ότι θα πρέπει να σταματήσει τελείως το περιορισμένο ωράριο. Ο σκοπός του ωραρίου είναι περισσότερο να αποτρέψουμε τη διασκέδαση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο». Αντιθέτως, «αυτή τη στιγμή με τις ενδείξεις που έχουμε, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος μεγάλων απαγορεύσεων. Βεβαίως θα πρέπει να έχουμε στο βάθος του μυαλού μας ότι ο ιός δεν έχει παρέλθει, τα μέτρα φύλαξης θα πρέπει πάντοτε να είναι στο επίκεντρο».

Με αφορμή το ερώτημα περί πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Επικρατείας αφού υπογράμμισε ότι «δεν θα πάμε σε εκλογές, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός – που είναι και ο μόνος αρμόδιος – το έχει αποκλείσει», τόνισε στη συνέχεια: «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο βγαίνουμε από το μεγάλο κάβο της πανδημίας, βγαίνουμε με πολύ καλούς οιωνούς. Η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρυθμό ανάπτυξης για το α’ τρίμηνο του 2021, ανάπτυξη της τάξης του 4,4%, όταν σε όλη την Ευρώπη έχουμε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας (…) υπάρχει μια πολύ σημαντική δυναμική, ένα ρεύμα, ελπίζω αναπτυξιακό, το οποίο θα πρέπει να μπορέσουμε να το εδραιώσουμε και να το αυξήσουμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκλογές», κατέληξε με έμφαση.

Γεραπετρίτης: Τι είπε για ανασχηματισμό και ΕΝΦΙΑ

Για το θέμα του ανασχηματισμού, επίσης αποκλειστικής αρμοδιότητας του πρωθυπουργού, όπως τόνισε, «αυτήν τη στιγμή νομίζω ότι προέχει το να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει. Ό,τι χρειαστεί σε επίπεδο παρεμβάσεων, θα γίνει στο χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός. Είναι πάντως μια στιγμή κατά την οποία η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της χώρας, στην οικονομία, τη διατήρηση της εργασίας, την ανάπτυξη του τουρισμού που είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία», ανέφερε δείχνοντας και τους τομείς που μπαίνουν σε προτεραιότητα.

Για τον ΕΝΦΙΑ τέλος, στην απάντησή του ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε από ένα γενικό πολιτικό σχόλιο: «όπως συμβαίνει και στο εργασιακό νομοσχέδιο, υπάρχει σημαντική παραπληροφόρηση ή, εν πάση περιπτώσει, έλλειμμα πληροφόρησης», και, εν προκειμένω, «για μακρό χρόνο οι αντικειμενικές αξίες προσδιορίζονταν με τρόπο που δεν απηχούσε την πραγματική αξία των ακινήτων». Εξήγησε δηλαδή ότι υπήρχαν περιοχές υπερεκτιμημένες και περιοχές πολύ υποτιμημένες και πρόσθεσε: «δεν είναι δυνατόν επειδή έχει υπάρξει κρατική αδράνεια για πάρα πολλά χρόνια, σε μια περιοχή που έχει υποβαθμιστεί, δεν είναι δυνατόν να πληρώνει κάποιος ΕΝΦΙΑ με βάση την αντικειμενική αξία πριν από δεκαετίες. Αυτό δεν είναι δίκαιο».

Αντιθέτως, συνέχισε, «υπάρχουν περιοχές ενόσω είναι πολύ ακριβές στην πραγματικότητα, επειδή δεν έχουν μπει καν στο σύστημα, πληρώνουν ελάχιστο ΕΝΦΙΑ. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια εξορθολογισμού, να καταστεί πιο δίκαιος ο φόρος». Και, εν κατακλείδι, «στο τέλος της ημέρας το ποσό το οποίο θα αποδίδεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα είναι ακριβώς το ίδιο για το Δημόσιο. Δεν αποσκοπούμε σε αύξηση των φορολογικών εσόδων, το ίδιο θα παραμείνει. Απλώς θα καταστεί πολύ πιο δίκαιο».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.