Διπλωματικός πυρετός με έντονο παρασκήνιο και διεργασίες για την επόμενη μέρα επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο με αφορμή τη διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12.10 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασσολί με κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς πάγια ελληνική θέση είναι ότι αυτές περνούν μέσα από τις ελληνοτουρκικές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναμένεται να επισκεφτεί το πρωί της Κυριακής τη Θράκη, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα και τις επίσημες επαφές με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Σημειώνεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο βασικός υπεύθυνος για τη θετική ατζέντα που περιλαμβάνει συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο, θα συναντηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καβάλα, με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει λάβει ειδική άδεια για να περιοδεύσει στη Θράκη δείχνει ξεκάθαρα ότι η Άγκυρα δίνει έμφαση στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας. Επισημαίνεται δε, ότι το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Νίκου Δένδια, ο οποίος και θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο προς τιμήν του.

Πρώτη επίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Τη Δευτέρα 31 Μαΐου, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό στις 10.30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Λίγο αργότερα θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια, προκειμένου οι δύο άνδρες να συζητήσουν για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Ανησυχία για τη …ρεβάνς

Από ελληνικής πλευράς προετοιμάζονται, καθώς εξετάζεται το σενάριο κατά τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών να επιχειρήσει να «απαντήσει» στον Έλληνα ομόλογό του και σε ελληνικό έδαφος για μια σειρά κρίσιμα ζητήματα, παίρνοντας τη «ρεβάνς» για όσα συνέβησαν στην Άγκυρα μετά την μετωπική on air των δύο ανδρών. Παρόλα αυτά, ο τουρκικός τύπος υποστηρίζει ότι πρόθεση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είναι να μην καταγραφεί επανάληψη του αρνητικού κλίματος που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των δύο Υπουργών. «Ο Τσαβούσογλου πηγαίνει στην Αθήνα για να αφήσει τα προβλήματα πίσω και να δημιουργήσει μια θετική ατζέντα. Οι δύο υπουργοί θα αξιολογήσουν τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών Τουρκίας – Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και θα σταθούν ιδιαιτέρως στα άρθρα εκείνα στα οποία ‘σκαλώνουν’ οι δύο πλευρές», επισήμανε χαρακτηριστικά η Μιλιέτ.

«Ζεσταίνεται» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν αναμένεται να γίνει στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Συνεπώς μία εποικοδομητική πρώτη επαφή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε αυτή την κρίσιμη φάση για τις σχέσεις των δύο χωρών θα προλειάνει το έδαφος και για ό,τι θα επακολουθήσει. Σημειώνεται ότι η Σύνοδος θα γίνει με φυσική παρουσία και σε αυτήν θα συμμετάσχει και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον οποίον ο Πρωθυπουργός επιδιώκει κατ’ ιδίαν συνάντηση.