Για αύξηση των κονδυλίων στον Πολιτισμό και αναβάθμιση της καλλιτεχνικής Παιδείας δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα ανέφερε η βουλευτής Μάνια Παπαδημητρίου, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Το 0,23% που δίνετε σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον Πολιτισμό θέλουμε να αυξηθεί άμεσα και δραστικά. Είναι η πρώτη κίνηση, την οποία θέλουμε να κάνουμε, με σκοπό να φθάσει το 2% που εξαγγείλαμε στο συνέδριό μας. Είναι πάρα πολύ λίγο, αλλά είναι το μόνο εφικτό», είπε η βουλευτής και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δει ξανά το θέμα των μικρών χορηγιών μέχρι 50.000 ευρώ.

«Σήμερα, αν κάποιος θέλει να δώσει 10.000 ευρώ σε μία ομάδα για να κάνει μία παράσταση, δεν απαλλάσσεται από την εφορία, αλλά φορολογείται παραπάνω σαν να έχει κάνει κάτι κακό», είπε η κ. Παπαδημητρίου.

Όσον αφορά την Παιδεία, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αναβάθμιση των πτυχίων της καλλιτεχνικής Παιδείας με θέσπιση δημόσιας ανώτατης βαθμίδας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και ταυτόχρονα διαβάθμιση των υπαρχόντων πτυχίων, ώστε οι καλλιτέχνες να αισθάνονται κανονικοί πολίτες αυτής της χώρας και όχι απόφοιτοι λυκείου, ενώ έχουν πτυχία.

Θα στηριχθούν επίσης τα καλλιτεχνικά μαθήματα στο σχολείο από την πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης και τα καλλιτεχνικά και μουσικά γυμνάσια που «η κυβέρνηση θέλει να κλείσει».

«Θα το κάνουμε για έναν λόγο παραπάνω. Η καλλιτεχνική Παιδεία είναι ο μόνος τρόπος και ο πλέον ασφαλέστερος να αντισταθούμε στον φασισμό. Όπου επιβάλλονται απολυταρχικά και φασιστικά καθεστώτα, κλείνουν τα θέατρα, καίνε τα βιβλία, καίνε τις εικόνες. Όπου επιβάλλεται δημοκρατία, πρέπει να ενισχύεται το θέατρο, η τέχνη και η έκδοση βιβλίων», δήλωσε η βουλευτής.