Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να ανακατέψει την τράπουλα στην πολιτική σκηνή. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, οι πρωτοβουλίες αυτές εντοπίζονται σύμφωνα με ενδείξεις που δίνουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού γύρω από τους Ευ. Βενιζέλο, Χ. Παμπούκη και Ι. Ραγκούση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ένας από τους λίγους υπουργούς με τους οποίους συζήτησε ο κ. Παπανδρέου την προηγούμενη Κυριακή και ο οποίος στην πορεία προς τον δεύτερο γύρο εξέφρασε δημοσίως και εμφατικά τη στήριξή του προς τον κ. Ι. Σγουρό στην περιφέρεια Αττικής και προς τον κ. Μ. Μπόλαρη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεδομένου ότι ο κ. Θ. Πάγκαλος έχει συγκεντρώσει τα βέλη της πλειονότητας των υπουργών για τις προεκλογικές του δηλώσεις που προκάλεσαν σάλο (για την αναδιάρθρωση του χρέους και κατά των ενστόλων), πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν ότι είτε θα πρέπει να γίνει ένας «ανασχηματισμός κορυφής», ο οποίος θα περιλαμβάνει είτε την απομάκρυνση του κ. Πάγκαλου από την αντιπροεδρία είτε τον παράλληλο ορισμό ενός β’ αντιπροέδρου και συγκεκριμένα του κ. Βενιζέλου ή του κ. Ραγκούση.

Σύμφωνα με τη λογική αυτών των εισηγήσεων και δημοσίευμα του Βήματος, ή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η αναβάθμιση του υπουργού Εθνικής Άμυνας συνιστά μία από τις μεγάλες εφεδρείες του κ. Παπανδρέου στο εσωτερικό παιχνίδι συσχετισμών και θα μπορούσε να κλείσει πολλά μέτωπα σε αυτή την κρίσιμη φάση.

Για τον κ. Παμπούκη, ο οποίος έχει παραμείνει στο παρασκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες, συζητείται πολύ η επιστροφή του σε έναν ρόλο παρόμοιο με εκείνον που αρχικώς είχε,προκειμένου να διαχειριστεί σε νέες συνθήκες ζητήματα συντονισμού και επικοινωνίας της κυβέρνησης.