Ένα βιβλίο με προσωπική αφιέρωση έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου, με παραλήπτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποστολέας ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης που έκρινε σκόπιμο να στείλει ένα αντίγραφο του νέου του βιβλίου με τίτλο «Πριν και μετά το ευρώ: Οι κύκλοι της Μεταπολίτευσης και η ελληνική οικονομία».

Ο καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κρίνει ότι το πόνημά του θα βοηθήσει τον πρωθυπουργό στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής καθώς σε αυτό αναλύει την πορεία της χώρας τόσο πριν όσο και μετά την εισαγωγή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Επικεντρώνεται στους παράγοντες που καθόρισαν αυτή την πορεία και οδήγησαν την ελληνική οικονομία στη μεγάλη κρίση της δεκαετίας του 2010. Επίσης στοχεύει στη διερεύνηση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει παραμένοντας στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα μετά και τη νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η βασική θέση του βιβλίου, η οποία τεκμηριώνεται με βάση την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων και τεκμηρίων, είναι ότι η κρίση της περιόδου μετά το 2010, η οποία οδήγησε στην πολυετή μεγάλη καθίζηση, κυοφορείτο επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες και το ότι τα βαθύτερα αίτια της δεν ήταν απλώς οικονομικά, αλλά κοινωνικά, διαρθρωτικά, θεσμικά και πολιτικά.

Το βιβλίο καταλήγει στους άξονες των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, ώστε μετά το τέλος της κρίσης της πανδημίας, να υπάρξει μια διατηρήσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς τις αδυναμίες, τις παλινδρομήσεις και τις κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών.