«H επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να γίνει με σαφείς υγειονομικούς κανόνες και συνυπολογίζοντας ότι μετά από ένα πολύμηνο lockdown και ελλιπή στήριξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πια το φάσμα του λουκέτου» δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοσταθμό Real Fm 97.8, ξεκαθαρίζοντας ότι «το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι για να μην υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση το επόμενο διάστημα».

Όπως τόνισε, «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δημοσίως μια ολοκληρωμένη οικονομική πρόταση που απαντά στις σημερινές ανάγκες τις πραγματικής οικονομίας και δίνει διέξοδο για την επανεκκίνησή της με τρόπο βιώσιμο και δίκαιο, ώστε να τους περιλαμβάνει όλους» αναφέροντας την «ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», την «ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που προέκυψε στη διάρκεια της πανδημίας» αλλά και ένα «μόνιμο και ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων με προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων». Και υπενθύμισε: «Το νέο πτωχευτικό δίκαιο της ΝΔ θα τεθεί σε πλήρη ισχύ από 1η Ιούνιο και αναμένεται να οδηγήσει σε αθρόες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς».

Στο μεταξύ ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρξουν έλεγχοι ώστε να παταχθεί η αισχροκέρδεια στην αγορά». «Δεν μπορεί κάποιοι να αντιλαμβάνονται την πανδημία ως ευκαιρία για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του καταναλωτικού κοινού» σχολίασε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «και το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές οδηγεί στον αποκλεισμό των παραγωγών από τις λαϊκές και την χειραγώγηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής από λίγους μεγάλους ομίλους». «Για αυτό και ζητάμε την απόσυρσή του» επισήμανε ο ίδιος. «Εν μέσω πανδημίας, όπως σημειώνει, η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα και ρυθμίσεις που οδηγούν στην συγκεντροποίηση της αγοράς και τον αποκλεισμό των πολλών δεκάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό θα έχει τραγικές επιπτώσεις όχι μόνο στις ίδιες τις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους αλλά και συνολικά σε όλη την ελληνική κοινωνία».