«Σε αντίθεση με προηγούμενες συναντήσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν αυτή τη φορά πλήρης επαίνων για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην Αθήνα, βλέποντας προόδους της Ελλάδας στο δρόμο εξόδου της από την κρίση», τονίζεται σε σημερινό δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Ντι Πρέσε», με τίτλο «Επίθεση γοητείας στην Άγκελα Μέρκελ», για τις χθεσινές συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό η καγκελάριος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζω τους δύσκολους καιρούς που περνά η χώρα, όμως είναι εμφανή τα πρώτα τρυφερά βλαστάρια της επιτυχίας», προσθέτοντας ότι υπάρχουν θετικά σημάδια ανάπτυξης και ότι επίσης στην εφαρμογή του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν θετικές εξελίξεις.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα πετύχει φέτος ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «αφήνει την κρίση πίσω της και δεν χρειάζεται περαιτέρω πακέτο βοήθειας», αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η εφημερίδα παρατηρεί πως το δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού για την Ελλάδα λήγει στο τέλος του 2014 και πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια σε ύφεση και στηρίζεται από το 2010 με διεθνή χρήματα, λαμβάνοντας συνολικά 240 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αντάλλαγμα, η τρόικα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητάει ευρείες μεταρρυθμίσεις και μέτρα εξοικονόμησης, ενώ αναμένεται πως αυτό τον χρόνο το ύψος του ελληνικού χρέους θα ανέλθει στο 177,2 % του ΑΕΠ, τη στιγμή που το επιτρεπτό όριο από πλευράς ΕΕ είναι 60 %.

Στο δημοσίευμα της «Ντι Πρέσε» σημειώνεται, τέλος, πως τα μέτρα εξοικονόμησης πλήττουν σκληρά τον πληθυσμό και πως χθες (Τρίτη) απήργησαν εκ νέου οι δημόσιοι υπάλληλοι, διαμαρτυρόμενοι για επιπλέον απολύσεις.

Στις συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο αναφέρεται, επίσης, δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της αυστριακής οικονομικής εφημερίδας «Βίρτσαφτσμπλατ», με τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να αποχωρήσει πρόωρα από τον μηχανισμό διάσωσης», δημοσίευμα στο οποίο τονίζεται πως η καγκελάριος επαίνεσε τις επιτυχίες της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, κάνοντας λόγο για «πολύ χαρμόσυνα και θετικά σημάδια», με «εμφανή τα πρώτα τρυφερά βλαστάρια της επιτυχίας».

Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η κ. Μέρκελ δεν έκανε κάποιες περαιτέρω παραχωρήσεις απέναντι στον κ. Σαμαρά στο θέμα μιας πιθανής χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αντώνης Σαμαράς υπολογίζει πως η χώρα του θα εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ νωρίτερα από ό,τι αναμένεται και θα αναχρηματοδοτηθεί από τις χρηματαγορές με τις δικές της δυνάμεις και όπως ο ίδιος είπε μετά τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο, αναφέρει το δημοσίευμα, η συνεργασία της Ελλάδας με το ΔΝΤ θα λήξει πριν από το προγραμματισμένο χρονικό σημείο, τονίζοντας πως η Ελλάδα «μπορεί να προχωρήσει χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση» και πως δεν υπάρχει ανάγκη ενός περαιτέρω διεθνούς πακέτου βοήθειας.