Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στην ελληνική διπλωματία μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία και τα όσα είπε ενώπιον του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το διπλωματικό πόκερ για τη διαμόρφωση συσχετισμών στην ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται κανονικότατα και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είναι τώρα έτοιμος για νέες επισκέψεις σε πρωτεύουσες χωρών που έχουν καίρια σημασία, με την έμβαση να δίνεται κυρίως στα αραβικά κράτη.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε προ ημερών το Κάιρο όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, με την Αθήνα να επιθυμεί την επίλυση των εκκρεμοτήτων πρωτίστως όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες. Συν τοις άλλοις, βρέθηκε στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία βάσει της οποίας η Ελλάδα παραχωρεί μια αντιαεροπορική συστοιχία Πάτριοτ στο Ριάντ, εμβαθύνοντας με αυτό τον τρόπο τις σχέσεις με τους Σαουδάραβες, ενώ ιδιαίτερα σημαντική κρίθηκε και η τετραμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την περασμένη Παρασκευή στην Πάφο (πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν ο κ. Δένδιας μεταβεί στην Άγκυρα να δει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου)