Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους παρουσίασαν στον Γεργκ Άσμουσεν, πρώην εκτελεστικό σύμβουλο της ΕΚΤ και νυν υφυπουργό Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ, στο Βερολίνο, ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του κόμματος Γιάννης Δραγασάκης και ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.

Το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου, δύο ημέρες μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, έθεσε στον κ. Ασμουσεν και το ζήτημα της ονομαστικής απομείωσης του χρέους (κουρέματος) και το ζήτημα της επιμήκυνσης και της μείωσης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το ραντεβού ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και αποσκοπούσε στην παράθεση των προτάσεων και θέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαχείριση του χρέους σε ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το αργότερο τον Μάρτιο – Απρίλιο θα προκληθούν εκλογές – εξαιτίας και της στάσης του στην προεδρική εκλογή – και γι’ αυτόν τον λόγο επιδιώκει η υποδοχή που θα γίνει σε μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την Ευρώπη να μη γίνει σε αχαρτογράφητα νερά.

Η συνάντηση κρατήθηκε μυστική, όπως άλλωστε κρυφά κανονίστηκε και το ραντεβού τον περασμένο Ιούνιο του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Με τον Άσμουσεν έχει ήδη συναντηθεί δύο φορές ο Αλέξης Τσίπρας, την τελευταία φορά στην Αθήνα όταν ο γερμανός υφυπουργός ήρθε στην Ελλάδα για επαφές με την κυβέρνηση και είδε και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.