Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων και υπερφορολογημένων νοικοκυριών θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα από το βήμα της 79η διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες στελέχη της Κουμουνδούρου αναφορικά με τις σημερινές αναφορές του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα αποφύγει την άκρατη παροχολογία και θα εστιάσει στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.

Αναφορικά με το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της υπερχρέωσης ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή ενός απλού, αποτελεσματικού, διαφανούς και κοινωνικά δίκαιου προγράμματος ρύθμισης των κόκκινων δανείων, το οποίο θα ανακουφίζει πραγματικά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Το σχέδιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες αφορά στη δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ο οποίος θα αναλάβει τη θεσμοθέτηση και την εποπτεία της εφαρμογής ενός νέου πλαισίου ρύθμισης με βάση καθορισμένες ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, ύστερα από λεπτομερή έρευνα των δεδομένων του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Στόχος είναι η αναπροσαρμογή των δανείων στη σημερινή οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών και στην αντικειμενική δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το πρόγραμμα ρύθμισης θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα στεγαστικά αλλά όλα τα «κόκκινα» δάνεια, που έχουν υποθήκη σε πρώτη κατοικία, αλλά και σε αγροτικές ιδιοκτησίες μικροκαλλιεργητών, και θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα , εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα, στο πρόγραμμα ρύθμισης θα υπαχθούν και οφειλές προς άλλους φορείς, όπως Δημόσιο, ΔΕΚΟ, κλπ.

Στο φορολογικό , ο κ. Τσίπρας θα αποφύγει τις αναλυτικές αναφορές. Θα ξεκαθαρίσει πως θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα επιβάλει μια αναλογική κλίμακα φόρου εισοδήματος, αλλά θα υπογραμμίσει την προσοχή και το βάρος που θα πέσει στην ανακούφιση από τα φορολογικά βάρη οικογενειών που δεν διαθέτουν εισόδημα. Στη βάση αυτή θα αναφέρει πως θα παγώσουν τα χρέη στις εφορίες για οικογένειες χωρίς καθόλου εισόδημα και θα τεθεί ανώτατο όριο για τη μηνιαία καταβολή χρεών στην εφορία ανάλογα με το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα.