Στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Βουλή, έλαβε μέρος ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Συμφωνούμε όλοι στη διάγνωση της ασθένειας, αλλά διαφωνούμε στη συνταγογράφηση. Στην πολυκατοικία των τριών ορόφων -εξωτερική διάσταση- αποτελεσματική διαχείριση εξωτερικών συνόρων- ισχυροί αλλά δίκαιοι εσωτερικοί κανονισμοί, για ενιαία ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, κάποιοι θέλουν τον τρίτο όροφο, ξεχνώντας όμως τον δεύτερο και πρώτο όροφο».

Με αυτήν τη χαρακτηριστική φράση έκλεισε τη σχετική συζήτηση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κατά την ενημέρωση που έκανε -μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη- στα μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Είναι τώρα η ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να χτίσει μια νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Τώρα ήρθε η ώρα να συναντηθούμε για μια νέα Συμφωνία. Πόσο θα περνάμε το χρόνο μας με το να αυτομαστιγωνόμαστε για το “ισχύον μη σύστημα”; Γιατί η Ευρώπη, που έχει τη καλύτερη αγορά στο κόσμο, που χτίζει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έχει ενιαία στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», επισήμανε ο κ. Σχοινάς.

Από την πλευρά τους, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική, τόσο στην ΕΕ για τις ετεροβαρείς αποφάσεις της -όπως τις χαρακτήρισαν- όσο και στους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για αδιέξοδη πολιτική.