Συνέντευξη στο δίκτυο Bloomberg παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της οποίας -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Όπως είπε αναφερόμενος στη σχέση της Αθήνας με την Άγκυρα, «το 2020 ήταν δύσκολο σε ό,τι αφορά την Τουρκία, με πολλή ένταση».

Και συνέχισε: «Ευελπιστώ ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά. Πιστεύω ότι έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές στην Τουρκία ότι οι εξελίξεις σε διμερές επίπεδο θα επηρεάσουν επίσης την ευρύτερη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κυρώσεις δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός, αλλά πιστεύω ότι η απειλή επιβολής κυρώσεων, εφόσον είναι αξιόπιστη, μπορεί να αναγκάσει κράτη να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Αυτό ελπίζω ότι θα συμβεί όσον αφορά την Τουρκία».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε όμως και για παράλληλη ενίσχυση από την ελληνική πλευρά, συμμαχιών και τη συγκρότηση νέων με χώρες, οι οποίες «σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο με εμάς και σέβονται το Διεθνές Δίκαιο».

«Έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου το μοντέλο των διερευνητικών επαφών, ώστε να επιλύσουμε τη μία κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε δει κάποιους μήνες με χαμηλότερη ένταση, κάτι που ασφαλώς είναι ευπρόσδεκτο, και ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο. Βάσει γεωγραφίας θα είμαστε πάντοτε γείτονες με την Τουρκία. Έχουν υπάρξει περίοδοι πολύ καλών σχέσεων, παρά το γεγονός ότι κάποια ζητήματα δεν έχουν λυθεί», επισήμανε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τέλος, επί του θέματος ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη: «Έχουμε αποδείξει ότι σύνθετα ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μπορούν να διευθετηθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Υπογράψαμε δύο συμφωνίες, με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Άρα, είναι κάτι που μπορεί να γίνει, δεν υπάρχει διένεξη που να μην μπορεί να λυθεί εάν σεβόμαστε τις σχέσεις καλής γειτονίας και πιστεύουμε θεμελιωδώς στην αξία του Διεθνούς Δικαίου. Ελπίζω ότι σε κάποιο σημείο θα μπορέσουμε να βρούμε κοινό τόπο με την Τουρκία σε αυτό το θέμα».