«Η εθνική ομοψυχία είναι δεδομένη και αδιατάρακτη, στηρίζεται στην κοινή γραμμή υπεράσπισης των δικαίων του κυπριακού Ελληνισμού, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» διαμήνυσαν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, οι οποίοι συζήτησαν το Κυπριακό, την οικονομική κατάσταση στις δύο χώρες και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο του, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δήλωσε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο. «Η όποια οικονομική κρίση δεν θα μας οδηγήσει σε καμία έκπτωση, είτε δημοκρατική είτε της μάχης για τα εθνικά ζητήματα. Η οικονομική κρίση, την οποία προσπαθούμε να ξεπεράσουμε με θυσίες των πολιτών μας, δεν μπορεί να μειώσει την αγωνιστικότητα μας και δεν μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα δημοκρατικά δικαιώματα», σημείωσε. Αντιθέτως, είπε, «οφείλουμε να γίνουμε ακόμη πιο μαχητικοί και να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τη δημοκρατία μας, ώστε να δείξουμε σε όλους ότι η οικονομική κρίση ήταν και μια ευκαιρία για να προχωρήσουμε και σε μεταρρυθμίσεις, που θα έπρεπε να έχουν γίνει».

Για το Κυπριακό ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε το χρέος για διεκδίκηση βιώσιμης, δίκαιης, δημοκρατικής λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η οικονομική ισχύς είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των εθνικών προβλημάτων. «Η οικονομική κρίση δεν θα κάμψει την αντίσταση του Ελληνισμού να υπερασπίσει τα ζωτικά συμφέροντα και δικαιώματα του», τόνισε.