Αλλάζει στρατηγική η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας αντιλαμβανόμενη, ότι οι επόμενοι μήνες προμηνύονται δύσκολοι, με τους ειδικούς να εμφανίζονται θορυβημένοι, εκτιμώντας ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες θα πάρουν την ανιούσα, εάν δεν τηρηθούν στο ακέραιο τα σκληρά μέτρα αναχαίτισης του κορονοϊού. Έτσι, κάθε Παρασκευή θα συνεδριάζει η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και στις 18.00 το απόγευμα δια στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά θα ενημερώνεται η κοινή γνώμη και τα επόμενα κυβερνητικά βήματα είτε σκλήρυνσης, είτε ελάφρυνσης των μέτρων.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης είναι ότι σχεδόν καθημερινά νέες περιοχές μπαίνουν σε καραντίνα, τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown, το οποίο παρατάθηκε τουλάχιστον έως τις 18 Ιανουαρίου. Τελευταία περιοχή που «κλειδώθηκε» είναι ολόκληρη η Βοιωτία, όπου μέχρι την προσεχή Δευτέρα θα βρίσκεται σε καραντίνα.

«Βιωματικά όλοι όσοι καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις αυτή την εποχή, περνούμε από την ίδια διαδικασία αλλαγής δεδομένων και ανάγκης αναπροσαρμογής. Πήραμε απόφαση για ένα πιο σκληρό lockdown θεωρώντας ότι τα Χριστούγεννα αυξάνονται οι κοινωνικές επαφές και τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά» εξήγησε ο πρωθυπουργός, επιλέγοντας την πολιτική της άμυνας στη μάχη με τον αόρατο εχθρό.

Οι κρατικές ενισχύσεις «δείχνουν» παράταση

Παράλληλα, η παράταση των κρατικών ενισχύσεων στις πληττόμενες επιχειρήσεις καταδεικνύει ότι το επιδημιολογικό τοπίο παραμένει θολό και η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει. Γι’ αυτό και το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μέσω του επιδόματος θέρμανσης, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, της μείωσης ενοικίων και της αναστολής πληρωμών αξιογράφων.

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό

Ένα βήμα πιο κοντά στον μαζικό εμβολιασμό είναι η Ελλάδα, καθώς τέθηκε σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα http://emvolio.gov.gr για τα ραντεβού των πολιτών.

Ήδη τα πρώτα μηνύματα για τον προγραμματισμό των ραντεβού τους έλαβαν οι πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, που ήταν εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση. Όπως εξήγησε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, το ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να κλειστεί με τους εξής τρόπους: Σε φαρμακείο, στα ΚΕΠ, μέσω της άυλης συνταγογράφησης και μέσω της ειδικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.