«Η ευρεία ενότητα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων μπορεί σήμερα να διαμορφώσει ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα ανατροπής των μνημονίων και της λιτότητας. Να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για μια πλατιά λαϊκή ενότητα, ικανή να φέρει την αναγκαία αυτοδυναμία και ένα νέο συνασπισμό εξουσίας», γράφει σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου μήνα άνοιξε τον δρόμο στη μεγάλη κοινωνική και πολιτική ανατροπή. Μετά τις εκλογές η πρόταση για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας αποκτά νέα δυναμική και επικαιρότητα. Η πρόταση για μια πλατιά δημοκρατική, προοδευτική και ριζοσπαστική συμμαχία για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων απευθύνεται πρώτα απ’ όλα στην ίδια την κοινωνία», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η πρόταση για τον νέο συνασπισμό εξουσίας αφορά τον λαό. Τον κόσμο της εργασίας, τους άνεργους, τη νεολαία, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που συνθλίβεται σήμερα από την πολιτική της κρίσης

Απευθύνεται, παράλληλα, και σε πολιτικές δυνάμεις. Χωρίς μισόλογα και παράλογα προαπαιτούμενα. Με ειλικρίνεια και πολιτική αποφασιστικότητα από την πλευρά μας».

Σε άλλο σημείο του άρθρου του, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζει πως απευθύνεται και στο ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Γνωρίζουμε τις διαφορές μας. Δεν ζητάμε από κανέναν να απαρνηθεί τις θέσεις και τις αρχές του. Πιστεύουμε όμως πως η κρισιμότητα των κοινωνικών συνθηκών απαγορεύει τις εμφύλιες αντιπαραθέσεις. Καλούμε το ΚΚΕ, με τις δικές του αρχές και θέσεις να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός προγράμματος αριστερής διεξόδου».

Ως προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρατηρεί πως «αυτά που μας συνδέουν στα κινήματα, στην υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας […] είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν». Στο ίδιο μήκος κύματος, για τους Οικολόγους Πράσινους σημειώνει: «αυτά που μας συνδέουν τόσο στα περιβαλλοντικά όσο και στα κοινωνικά θέματα είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Ο δρόμος της ενότητας δεν αθροίζει δυνάμεις, τις πολλαπλασιάζει».

«Απευθυνόμαστε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο και στρέφονται προς την Αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες, που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του μνημονίου. Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν. Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν. Δεν θα τους αφήσουμε όμως, και δεν πρέπει να τους αφήσουμε, βορά στους μηχανισμούς των μνημονιακών μηχανισμών. Ζητάμε και επιδιώκουμε μαζί τους ειλικρινή και καθαρή συνεννόηση στη βάση των θέσεων και της πολιτικής αξιοπιστίας», σημειώνει ακόμη.