Με την 51η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC), που διοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα, στις 16 και 17 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε η Κοινοβουλευτική Διάσταση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., σε κλίμα συναίνεσης για την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ένωσης, μέσω της ενίσχυσης του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων.

Στις εργασίες που διεξήχθησαν υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ιωάννη Τραγάκη, αναδείχθηκαν οι στόχοι της Ελληνικής Προεδρίας, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη και η απασχόληση, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, οι οποίοι και εντάχθηκαν κατά τρόπο ευνοϊκό στα τελικά κείμενα που εγκρίθηκαν. Επίσης συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα τους Έλληνες, όπως η κοινωνική συνοχή και η ανεργία των νέων.

Παράλληλα, εξετάσθηκαν οι τρόποι επαναπροσέγγισης της Ένωσης με τους πολίτες της, μέσω της ενίσχυσης των δημοκρατικών διαδικασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η πρωτοβουλία πολιτών, και της ενίσχυσης της συνεργασίας εθνικών και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ένα μεγάλο τμήμα των εργασιών αφιερώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία.

«Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη για να ξεπεράσει συνολικά τις δυσκολίες της θα πρέπει να λειτουργήσει περισσότερο συλλογικά», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Κεντρικοί ομιλητές ήταν επίσης ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, ο υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Λάζλο Αντορ, οι πρόεδροι των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ και Κάρλο Καζίνι καθώς και βουλευτές από τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Από πλευράς της Βουλής των Ελλήνων, συνέβαλαν με τις παρεμβάσεις τους ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο γραμματέας της Επιτροπής Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος πρότεινε και εγκρίθηκε την καθιέρωση φόρουμ νέων Κοινοβουλευτικών της COSAC και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αντίστοιχα, διεξήχθη και φόρουμ γυναικών της COSAC, με θέμα τις επιπτώσεις της κρίσης στις γυναίκες, με κεντρική ομιλήτρια την υφυπουργό Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα.