Ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας ετοιμάζεται να παρουσιάσει σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τις προσεχείς ημέρες, το οποίο «εάν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση θα αφήσει παρακαταθήκη μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης ένα πολύ πιο ενισχυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας με υπερσύγχρονες υποδομές, ειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που θα περιθάλπει σε μια ώρα ανάγκης πολλούς περισσότερους συμπολίτες μας σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα» όπως δηλώνουν στο newsbeast οι γνωρίζοντες. Αυτό που θέλει να καταδείξει ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του είναι πως δεν έχει ως αποκλειστικό στόχο τη συνεχή άσκηση κριτικής προς την κυβέρνηση για την ανεπαρκή αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει παρών δίνοντας λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας ακόμη κι αν βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβούλευση με αρμόδιους φορείς

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι πριν την παρουσίαση του σχεδίου θα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς: από τις ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο μέχρι το επικουρικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και μέλη της ομάδας των λοιμωξιολόγων που συμβουλεύει καθημερινά την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα όμως η Κουμουνδούρου θα επιχειρήσει και κάτι ακόμη σημαντικό που έχει πολλαπλές πολιτικές προεκτάσεις: Να υπάρξει συντονισμός και με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (εκτός ενδεχομένως από την «Ελληνική Λύση») ώστε να καταδειχθεί αφενός ότι υπάρχει κοινό αντιπολιτευτικό μέτωπο όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας έναντι των κυβερνητικών επιλογών και αφετέρου να επιχειρηθεί μια ακόμη προσπάθεια προσέγγισης και έμμεσης συνεργασίας με πολιτικούς σχηματισμούς που προέρχονται από όμορους χώρους. Θυμίζουμε ότι προ ημερών, προπαραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 συνυπέγραψαν κοινό ψήφισμα καταδικάζοντας την κυβερνητική απαγόρευση περί δημοσίων συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα. Τώρα αναζητείται νέος κοινός βηματισμός.

Ο ρόλος του Ανδρέα Ξανθού

Σημαίνοντα ρόλο στο σχέδιο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ διαδραματίζει ο τομεάρχης Υγείας και μικροβιολόγος Ανδρέας Ξανθός που βρίσκεται στο πλευρό του κ. Τσίπρα κάθε φορά που επισκέπτεται τον τελευταίο καιρό νοσηλευτικά ιδρύματα ανά την Ελλάδα (όπως συνέβη π.χ. με τις επισκέψεις στα νοσοκομεία της Κοζάνης, της Θεσσαλονίκης και πρόσφατα της Λάρισας που η εικόνα ήταν δραματική καθώς τα στελέχη έπεσαν και πάνω σε στιγμές που μεταφέρονταν νεκροί από την Covid-19). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να τον εμπιστεύεται απόλυτα, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στους επονομαζόμενους «προεδρικούς».

Γεώργιος Σαρρής