Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητά τη στήριξη της τιμής των λεμονιών και τον αποτελεσματικό έλεγχο των εισαγωγών.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

«Οι αθρόες εισαγωγές λεμονιών από τρίτες χώρες και κυρίως από την Τουρκία, σε συνδυασμό με την ελληνοποίηση μεγάλων ποσοτήτων και τις ακυρώσεις των παραγγελιών για εξαγωγές που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, έχουν φέρει σε οριακό σημείο τους λεμονοπαραγωγούς της Αχαΐας.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην περιοχή της Αιγιάλειας, η οποία διαθέτει πρώιμο λεμόνι.

Σήμερα, η τιμή των λεμονιών κυμαίνεται από 0,25 έως 0,30 ευρώ το κιλό, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου η τιμή τους κυμαινόταν από 0,40 έως 0,45 ευρώ το κιλό.

Να σημειωθεί ότι φέτος, λόγω της ανομβρίας, αυξήθηκε το κόστος παραγωγής για τους λεμονοπαραγωγούς της Αχαΐας και ειδικότερα της Αιγιάλειας, οι οποίοι έπρεπε να ποτίζουν περισσότερο τα προϊόντα τους.

Συνεπώς, υπάρχει άμεση ανάγκη στήριξης των λεμονοπαραγωγών, αποτελεσματικού ελέγχου των εισαγωγών και αποφυγής φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος τους».

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό: α) τη στήριξη των λεμονοπαραγωγών της Αχαΐας και β) τον αποτελεσματικό έλεγχο των εισαγωγών.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.