«Θα παραιτηθεί ο υπουργός των Οικονομικών για την υποτιμητική κερδοσκοπία της Εθνικής και της Eurobank;», διερωτάται σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «η επικείμενη έμπρακτη διάψευση του ΥΠΟΙΚ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Εθνική – Eurobank αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα».

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΥΠΟΙΚ, «την προηγούμενη εβδομάδα, με ανακοίνωσή του απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για υποτιμητική κερδοσκοπία διέψευδε κατηγορηματικά ότι υπάρχει περίπτωση short selling για την Εθνική. Μάλιστα προχωρούσε σε ανάλυση παραδίδοντας μαθήματα για το πώς γίνεται η υποτιμητική κερδοσκοπία, αναφέροντας τα εξής: “Για την ύπαρξη short selling, ενημερώνουμε λοιπόν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να λάβουν τέτοιου είδους κερδοσκοπικές θέσεις στη μετοχή της ΕΤΕ λόγω της μη ύπαρξης διαθέσιμων μετοχών, που θα μπορούσαν να δανειστούν οι short sellers (τη δυνατότητα να δανειστούν σε υψηλή τιμή ώστε να αποπληρώσουν σε χαμηλότερη τιμή αν υπάρξει πτώση αυτής)”.

Χθεσινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη δηλώσει “ότι έχουν σημειωθεί ευρήματα παραβατικότητας και εντός των επόμενων ημερών οι υπεύθυνοι θα υποστούν σημαντικές κυρώσεις”».

«Τι έχει γίνει;», αναρωτιέται ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Απλά κάποιοι/ος επενδυτές/ής είχαν πουλήσει ανοιχτά εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής σε εξευτελιστικές τιμές, πριν την 19/5/2014, που ήταν η έναρξη διαπραγμάτευσης. Δηλαδή σημειώθηκαν μαζικές πωλήσεις των νέων μετοχών, τρεις ημέρες πριν την παράδοση στους νέους μετόχους (ξένα hedge funds σε μεγάλο βαθμό). Η πρακτική αυτή χαρακτηρίζεται ως ανοιχτές πωλήσεις και αποτελεί παράβαση των κανόνων της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το υπουργείο Οικονομικών, όμως, στην επίσημη απάντησή του διέψευδε αυτά, που ήταν φανερά και σχεδόν εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες του. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Αν, από την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποδειχτούν όλα τα παραπάνω, θα πρόκειται για πλήρη δικαίωση των καταγγελιών μας και για έμπρακτη διάψευση των όσων υποστήριξε το υπουργείο Οικονομικών στην επίσημη ανακοίνωσή του».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να παραιτηθεί για τους εξής λόγους:

  1. Για την επίσημη διάψευσή του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει υποτιμητική κερδοσκοπία με την Εθνική παραπλανώντας τους πολίτες για να κάνουν τοποθετήσεις σε μετοχές της Εθνικής
  2. Γιατί αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι ένα τμήμα των περίφημων «επενδυτών» είναι κερδοσκόποι της χειρότερης κατηγορίας.

«Άραγε το υπουργείο Οικονομικών, με τη βιασύνη του για επίσημη διάψευση, ποιους κερδοσκόπους κάλυπτε; Επισημαίνεται ότι σε οποιαδήποτε χώρα αν διέψευδε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον υπουργό Οικονομικών θα είχε παραιτηθεί πριν το ζητήσει η αντιπολίτευση», καταλήγει η ανακοίνωση.