«Η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομιών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο πρωτοφανούς αβεβαιότητας και ανασφάλειας για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Μας κατηγόρησε η κυβέρνηση, πως είναι δυνατόν σε μια τέτοια περίοδο με ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κορύφωση της κρίσης της πανδημία, να καταθέτετε πρόταση μομφής. Και θα ήθελα ευθύς εξαρχής να αντιστρέψω το ερώτημα : Πως είναι δυνατόν τη στιγμή τα κρούσματα και οι νεκροί από τη πανδημία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Τη στιγμή που η αδυναμία σας να στηρίξετε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας, μείωση εισοδημάτων και χιλιάδες λουκέτα. Τη στιγμή που βιώνουμε τη χειρότερη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εσείς να μην έχετε άλλο νταλκά, από το πως θα πτωχεύουν οι Έλληνες και πως θα παίρνουν τη πρώτη κατοικία των πτωχευμένων νοικοκυριών οι τράπεζες. Είναι αδιανόητο να είναι αυτή η βασική σας προτεραιότητα, τούτες τις ώρες. Και μόνο γι’ αυτό, και μόνο που φέρνετε ένα νομοσχέδιο σαν αυτό, την ώρα της μέγιστης ανασφάλειας και αβεβαιότητας για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, σας αξίζει η μομφή. Και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή, κυρίως όμως από τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή επί της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Κύριε Μητσοτάκη, είστε περήφανος με όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο;»

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την παρέμβασή του από τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. «Κύριε Μητσοτάκη, αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες; Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική; Επί 40 μέρες το Oruc Reis παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Και μια μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί τους παρασέρνει ο καιρός. Την άλλη μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί κάνουν θόρυβο τα παρακείμενα τουρκικά πολεμικά πλοία. Τη τρίτη απολύσατε τον σύμβουλο ασφαλείας σας που είπε την αλήθεια. Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX. Και φτάσαμε στο σημείο Τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει; Αποτύχατε να διασφαλίσετε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, δεν δηλώνετε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και προσπαθείτε αντιμετωπίζετε την τουρκική προκλητικότητα με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία στο εσωτερικό. Μας είπε ο κ. Γεραπετρίτης ότι κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία των 6 μιλίων. Αλίμονο! Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή. Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο Νότια ή Ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός δυτικά, δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Δεν απαντάτε. Και όσο δεν απαντάτε στέλνετε ένα μήνυμα στους απέναντι».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος κατά την ομιλία του είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση πως «χρησιμοποιείτε επικίνδυνα όπλα για να επιβιώσετε. Εθνικισμό για τα 12 μίλια, λαϊκισμό με τον Παπά και τον 14χρονο και κοινωνικό συντηρητισμό με την παρούσα πρόταση μομφής». «Οφείλετε, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη σήμερα μια ξεκάθαρη απάντηση επ’ αυτού. Υιοθετείτε όσα είπε ο κος Χρυσοχοΐδης ; Εμείς σας καλούμε όχι μόνο να αδειάσετε τον υπουργό σας, αλλά και επί της ουσίας να πάρετε πρωτοβουλία εθνικής και πατριωτικής ευθύνης. Δε σας προτρέπουμε να εμπλακείτε σε πολεμικές επιχειρήσεις. Είμαστε πάγια εναντίον των στρατιωτικών λύσεων και υπερ της ειρήνης και του διαλόγου. Είναι λάθος όμως να νομίζετε ότι το μήνυμα της αποτροπής είναι μήνυμα εμπλοκής. Είναι ακριβώς το αντίθετο: Ένα αποτελεσματικό μήνυμα αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές, είναι αυτό που εμποδίζει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της άλλης πλευράς» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας για μια ακόμη φορά να ασκηθεί το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στη Κρήτη και ανάλογα με τις εξελίξεις νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου.

«Οι Έλληνες θα χάσουν τα σπίτια τους»

Τέλος αναφορικά με τον Πτωχευτικό Κώδικα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «από το 2010 καμία άλλη κυβέρνηση δεν κατήργησε τη προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο ΣΎΡΙΖΑ δεν κατάργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη. Η αλήθεια είναι ότι τον αναπλήρωσε για μία ορισμένη περίοδο, ενόψει και του φόρτου που είχε προκληθεί στα δικαστήρια, με τις διατάξεις του νόμου Φλαμπουράρη, προκειμένου να επιταχυνθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος και να εξασφαλισθεί, όχι να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες πολίτες, χωρίς προστασία της κύριας κατοικίας. Για πρώτη φορά τώρα καθιερώνεται στο νομικό μας σύστημα η πτώχευση και των ιδιωτών, όχι μόνο των επιχειρήσεων και των εμπόρων. Όποιος βγάζει μέχρι 7000 το χρόνο θα χάνει κι αυτός την ιδιοκτησία του και ό,τι περιουσία έχει, απλά θα γίνεται ενοικιαστής στο ίδιο του το σπίτι. Και αν μετά από 12 χρόνια θα μπορούσε να ξαναγοράσει το σπίτι του, τα μισθώματα που θα έχει καταβάλει δε θα υπολογίζονται. Ακόμη και αν εν μέσω της δωδεκαετίας κάποιος βρει τα χρήματα, δε θα μπορεί να αγοράσει το σπίτι του αν δε δώσει και τα μισθώματα όλης της δωδεκαετίας, επιπλέον. Γιατί όμως εδώ ο νόμος σας είναι τόσο σκληρός και ανελαστικός; Γιατί αυτή είναι η ουσία και ο στόχος σας, να υπάρξει με διαδικασίες fast track μαζική αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας. Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο ότι οι τράπεζες χρειάζονται εμπράγματες διασφαλίσεις να παρουσιάσουν προς τα funds, προκειμένου να τους περάσουν τα υπόλοιπα των κόκκινων δανείων. Και ποιες είναι αυτές οι διασφαλίσεις; Μα τα σπίτια των ευάλωτων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Έχω την αίσθηση ότι τέτοιου είδους σκανδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο υπέρ των τραπεζών και εις βάρος της κοινωνίας, δεν είχε υπάρξει ποτέ στη χώρα μας.