Αισιόδοξος δήλωσε για τα αποτελέσματα των εκλογών Μαΐου ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Ο υπουργός ανάπτυξης εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως θα παίρνει τον κατήφορο «όσο η Ελλάδα θα μπαίνει στο δρόμο της ανάπτυξης».

O κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στις αλλαγές στις λαϊκές αγορές που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τονίζει πως αυτές υπηρετούν τόσο τους καταναλωτές όσο και τις υγιείς δυνάμεις μέσα στις λαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τον υπουργό «καμία άδεια δεν χάνεται, το ημερήσιο τέλος μειώνεται κατά 20%, επιτρέπεται να πωλούνται περισσότερα προϊόντα στις λαϊκές αγορές (παραδοσιακά αλλαντικά, παραδοσιακά ζυμαρικά) και η τριετής άδεια για τους επαγγελματίες γίνεται αορίστου χρόνου».

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσιάζει το σχέδιο της κυβέρνησης για άμεσες αδειοδοτήσεις τονίζοντας πως με «το νέο σύστημα η πλειονότητα των δραστηριοτήτων θα ξεκινά με απλή υπεύθυνη δήλωση, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη άδεια από το κράτος», ενώ άδειες και έλεγχοι πριν την έναρξη θα απαιτούνται μόνο στις πιο «βαριές» δραστηριότητες που μπορεί να προκαλούν όχληση στο περιβάλλον, την τοπική κοινωνία κλπ.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι έλεγχοι θα γίνονται όχι μόνο από δημόσιους αλλά και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους φορείς και μετατίθενται από το στάδιο της αδειοδότησης στο στάδιο της λειτουργίας. Τέλος ο κ. Χατζηδάκης παρουσιάζει και το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις που, όπως λέει, βασικό στόχο έχει τη διαφάνεια.