Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρεάς Ξανθός κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία σχεδίου πρόληψης για κλειστές δομές και πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας, όπως οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, προνοιακά ιδρύματα ή προσφυγικά camps, οι άστεγοι και οι τοξικοεξαρτημένοι, με αφορμή τα κρούσματα σε γηροκομείο στο κέντρο της Αθήνας.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο στοχευμένων προληπτικών ελέγχων του προσωπικού και των φιλοξενούμενων ούτε ενισχυμένη υγειονομική εποπτεία των δομών» προσθέτοντας ότι «για ακόμη μία φορά τα κυβερνητικά αντανακλαστικά ήταν ανεπαρκή και καθυστερημένα».

Προσθέτει ότι γι’ αυτόν τον λόγο η συρροή περιστατικών COVID-19 σε τέτοιες δομές «πληθαίνει καθημερινά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γηροκομείο στο κέντρο της Αθήνας, όπου κυνικά παραδέχθηκαν πως έχουν νοσήσει εργαζόμενοι εδώ και δύο εβδομάδες».

Ο πρώην υπουργός Υγείας σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων (ECDC) συνιστά ως «κλειδί» για τον έλεγχο της πανδημίας τα εξής: Γρήγορο εντοπισμό κρουσμάτων με γενικευμένο testing. Επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα Υγείας. Στοχευμένη πρόληψη σε ευάλωτα άτομα και στο υγειονομικό προσωπικό.

«Ας κινηθεί επιτέλους η κυβέρνηση με σοβαρό και συγκροτημένο τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση, αντί να παρεμβαίνει “πυροσβεστικά” και εκ των υστέρων. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά».