Στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, βρίσκεται ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προκειμένου να προεδρεύσει στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Ε.Ε..

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος θα αναφερθεί στη «Διακοινοβουλευτική Συνεργασία στον τομέα της Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης», ο οποίος εκτείνεται από τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέχρι τη δικαστική συνεργασία σε ζητήματα αστικού και ποινικού δικαίου. Συμπεριλαμβάνει πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης, αστυνομικής συνεργασίας και καταπολέμησης του εγκλήματος.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα συζητηθούν στη Διάσκεψη περιλαμβάνονται «ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης», «η εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης της Λισαβόνας για τα εθνικά Κοινοβούλια, πέντε χρόνια μετά τη θέση της σε ισχύ» και η «διακοινοβουλευτική συνεργασία με τις χώρες της ανατολικής γειτονίας».

Χαιρετισμό στη Διάσκεψη θα απευθύνει, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.