«Παρά τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού κ. Τσαυτάρη περί εύρεσης συμβιβαστικής λύσης, το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα επιβεβαιώνει. Το τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο της κτηνοτροφίας είναι προ των πυλών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας τις νέες ρυθμίσεις σχετικά με το φρέσκο γάλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως «η ένδειξη «φρέσκο γάλα» εξαφανίζεται και με τεχνάσματα επαφίεται στις γαλακτοβιομηχανίες να αποφασίζουν και να επιβάλουν σε παραγωγούς και καταναλωτές τις προδιαγραφές που τις εξυπηρετούν. Επιπλέον ανοίγει διάπλατα ο δρόμος να κατακλυστεί η ελληνική αγορά από εισαγόμενο γάλα».

Το εφεύρημα του «γάλακτος ημέρας» με διάρκεια κατανάλωσης δύο ημερών, στην ουσία αποκλείει την πρόσβαση των γαλακτοπαραγωγών στις αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων, ιδίως των μικρών παραγωγών απομακρυσμένων περιοχών και όσων δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα δίκτυα συλλογής των γαλακτοβιομηχανιών».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «η επί της ουσίας απόλυτη εναρμόνιση της κυβέρνησης με τις επιταγές της τρόικας θέτει προ των ευθυνών τους τόσο τους φωνασκούντες όλο το προηγούμενο διάστημα βουλευτές της συμπολίτευσης, όσο και τον αν. Υπουργό κ. Χαρακόπουλο που απειλούσε με παραίτηση, απέναντι στην επικείμενη καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας».