Τα επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνουν πως η Άγκυρα αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή και το γεγονός αυτό επισημαίνει διαρκώς η Ελλάδα σε Ευρωπαίους εταίρους και ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους.

Ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την άμυνα της χώρας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για εξοπλιστικά προγράμματα με έντονο γαλλικό άρωμα στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου όταν θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη στη Helexpo αντί της ΔΕΘ που ακυρώθηκε λόγω κορονοϊού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας «DIE WELT» πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στους στρατηγούς του να βυθίσουν ελληνικό πλοίο ή να καταρρίψουν ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος, ξεγύμνωσε την Αγκυρα, η οποία βεβαίως δεν πτοήθηκε και συνεχίζει τις προκλήσεις.

Η Τουρκία διέψευσε το δημοσίευμα, πλην όμως με μία ημέρα καθυστέρηση, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, εκτιμώντας πως οι αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο σε βάρος της Άγκυρας.

Κυβερνητικά στελέχη επισήμαιναν ειδικότερα καταρχήν ότι η «DIE WELT» είναι μια έγκριτη εφημερίδα και κατά δεύτερον ότι ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι μιλούν καθημερινά για τα θέματα που οι ίδιοι προκαλούν στην Αν. Μεσόγειο, χρειάστηκαν πάνω από μια μέρα για να διαψεύσουν το σχετικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης, η Άγκυρα προχώρησε σε καθυστερημένη διάψευση, «προφανώς επειδή γίνεται απολύτως σαφές στη διεθνή κοινή γνώμη ποιος προκαλεί ένταση στην περιοχή, ποιος λειτουργεί αποσταθεροποιητικά  και ποιος είναι παράγοντας σταθερότητας.  Και αυτό ενισχύει τις θέσεις της Ελλάδας».

Τα ίδια στελέχη υπενθύμιζαν με νόημα ότι: «Πρόσφατα, άλλωστε, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν προθεσμία ενός μήνα  στην Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν κυρώσεις».

Οι αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας αποτελούν συνεπώς ένα ακόμη επιχείρημα της Ελλάδας προκειμένου να αλλάξει στάση η Μέρκελ απέναντι στην Τουρκία, καθώς η Γερμανία εμφανίζεται να δείχνει… κατανόηση στην Άγκυρα, λόγω των μεγάλων γερμανικών επενδύσεων στη χώρα, αλλά και λόγω μεταναστευτικού- προσφυγικού.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση της αμερικανικής Κυβέρνησης για τη μερική άρση του εμπάργκο εξοπλισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Πρόκειται, άλλωστε, για ένα σημαντικό βήμα που ενισχύει και εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ δύο φίλων χωρών αλλά και απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μια χώρα που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Στοιχείο που αναδεικνύει τη σημασία της απόφασης αυτής είναι και η έντονη αντίδραση της Τουρκίας, όπως επισημαίνουν με ικανοποίηση από την κυβέρνηση και ξεκαθαρίζουν πως σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με την Κύπρο, τις Η.Π.Α. και χώρες της ευρύτερης περιοχής για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ταυτόχρονα βέβαια η Ελλάδα προχωρά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων επισφραγίζοντας και σε επίπεδο εξοπλισμών τη συμμαχία με το Παρίσι, την ώρα που ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται τη Βαγδάτη, «κυκλώνοντας» και διπλωματικά την Τουρκία, μετά και την αποστολή γαλλικών πολεμικών σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας τέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε, χθες το μεσημέρι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τη Γαλλίδα ομόλογό του κυρία Φλωράνς Παρλύ. Η Ελλάδα προσανατολίζεται στην αγορά 18 αεροσκαφών Rafale, αλλά πιθανόν μόνο δύο φρεγάτες Belh@rra, καθώς η προσφορά των Γάλλων επ αυτού δεν κρίνεται ικανοποιητική.

Η Ελλάδα ενισχύει άλλωστε το Πολεμικό Ναυτικό προμηθευόμενη από τις ΗΠΑ τέσσερα νέα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R («Romeo») και εκσυγχρονίζοντας τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, («Ύδρα» (F-452), «Σπέτσες» (F-453), «Ψαρά» (F-454) και «Σαλαμίς» (F-455)), ώστε να είναι αξιόμαχες για άλλα 25 χρόνια.

Παράλληλα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 αεροσκαφών F-16 σε F-16 Viper («Οχιά»). Τα αμερικανικής προέλευσης μαχητικά με τον εκσυγχρονισμό τους αναμένεται να ανεβάσουν το επίπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας, ιδίως μάλιστα τη στιγμή που η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει τα F-35 που είχε παραγγείλει, ως συνέπεια της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος των S-400.

Παρεμβάσεις αναμένεται επίσης να γίνουν στα γαλλικά μαχητικά Mirage, καθώς επίσης και στα ελικόπτερα Apache του Στρατού Ξηράς.