Τις συναντήσεις του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών, Καρλ Νέχαμερ, στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τους υπουργούς Μιχάλη Χρυοσοχοίδη, Νότη Μηταράκη και Τάκη Θεοδωρικάκο προβάλουν τα αυστριακά ΜΜΕ.

«Ο Νέχαμερ προσέφερε στην Ελλάδα υποστήριξη στην προστασία των συνόρων», τιτλοφορεί σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση, η οποία -όπως και αρκετά άλλα αυστριακά ΜΜΕ- στέκονται στο τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ) αναφορικά με τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα στη χώρα μας ο Νέχαμερ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «η Αυστρία συνεχίζει να προσφέρει στην Ελλάδα υποστήριξη στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και διαθέτει δύο εκατομμύρια ευρώ για τη φροντίδα των προσφύγων, όπως δήλωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, και τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη».

Ο ίδιος, μετά από συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε επίσης πως «η Αυστρία και η Ελλάδα είναι ισχυροί εταίροι στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος», σημειώνεται στο δημοσίευμα, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζεται, ότι «η Αυστρία είχε υποστηρίξει την ελληνική συνοριακή αστυνομία με δέκα αξιωματικούς της ειδικής μονάδας “Κόμπρα” , με “drones” και ένα τεθωρακισμένο όχημα για την προστασία των συνόρων, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα τέλη Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι τα σύνορα της χώρας του με την ΕΕ είναι ανοιχτά και άφησε χιλιάδες πρόσφυγες να βαδίσουν στα ελληνικά σύνορα, κάτι που οδήγησε σε συγκρούσεις στην περιοχή των συνόρων».

«Στεκόμαστε μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο. Προστατεύοντας τα ελληνικά σύνορα, προστατεύουμε τα αυστριακά σύνορα», τόνισε ο Καρλ Νέχαμερ, ο οποίος -σύμφωνα με το δημοσίευμα- προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα αυξήσει και πάλι την πίεση.

Επομένως, η Ευρώπη καλείται για άλλη μια φορά να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και να δείξει ότι «είμαστε μια κοινότητα αξιών και δεν αφήνουμε μόνη της μια χώρα της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα της», και όποτε είναι απαραίτητο, «η Αυστρία θα βρίσκεται και πάλι στα σύνορα με στελέχη της “Κόμπρα”».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε στις δηλώσεις του στην Αθήνα, ότι Αυστρία και Ελλάδα συνεργάζονται επίσης και στην επιστροφή μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, και πως σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουν δύο ναυλωμένες πτήσεις από την Αυστρία από κοινού με την Ελλάδα.

«Ωστόσο, στην επαναλαμβανόμενη έκκληση της Ελλάδας προς την υπόλοιπη ΕΕ να δεχτεί πρόσφυγες -ειδικά ανήλικους- από τους υπερπλήρεις καταυλισμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η Αυστρία δεν ανταποκρίθηκε. Αυτό το απορρίπτει κατηγορηματικά το Λαϊκό Κόμμα», σημειώνεται στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης.