Για υποκρισία όσον αφορά στη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα στους εταίρους στην ΕΕ και ιδίως στη Γερμανία για τους όρους και τα όρια ενός διαλόγου Ελλάδας- Τουρκίας.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο briefing, ο κ.Πέτσας την αξιωματική αντιπολίτευση να λάβει ξεκάθαρη θέση και να ψηφίσει τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, η οποία σήμερα εισήχθη στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής μαζί με τη συμφωνία με Ιταλία, προκειμένου η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Η ψήφιση σημειωτέον της συμφωνίας με την Αίγυπτο μεθαύριο είναι που ώθησε την Αγκυρα να παρατείνει την παράνομη Νavtex.

Κατά τη διάρκεια του briefing όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στο παρών καταγγέλλοντας μειωμένη επήρεια της Κρήτης με τη συγκεκριμένη συμφωνία, γεγονός που σχολίασε ο κ.Πέτσας καυστικά.

«Σε τόσο σημαντικά ενικά θέματα δεν χωρά παρών. Δε χωρά μία υπεύθυνη πολιτική δύναμη να μην τοποθετείται» δήλωσε. Όσον αφορά στις αιτιάσεις για μειωμένη επήρεια των νησιών υπενθύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών στις 19 Ιουνίου καλούσε την κυβέρνηση να κλείσει συμφωνία και με την Αίγυπτο μετά την Ιταλία και διάβασε επί λέξη τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποιος έλεγε: «Να προχωρήσουμε τώρα. Ναι, βεβαίως, μερική οριοθέτηση. Τμηματικά θα πάμε», καταλήγοντας: «Αφήνω στους πολίτες να κρίνουν το μέγεθος της υποκρισίας».

Όσον αφορά στη δυνατότητα επανέναρξης διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και τις πιέσεις των εταίρων για διάλογο, επανέλαβε: «Εμείς έχουμε πει ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί να συζητήσουμε με τους γείτονες με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο τη μόνη εκκρεμότητα που έχουμε για την υφαλοκρηπίδα.

Αντί όμως η Τουρκία να προχωρά σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, κλιμακώνει ξανά την ένταση. Επομένως το βασικό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τους εταίρους μας ως άσκηση αξιοπιστίας και όχι διπλωματικής πίεσης, είναι κατά πόσον ο Ερντογάν αυτά που λέει τα εννοεί.

Έχει ακόμη δρόμο για να αποδείξει η Τουρκία ότι εννοεί αυτά που λέει. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, εφόσον πράγματι σταματήσουν οι προκλήσεις».

Κληθείς να σχολιάσει την αυριανή επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας ο οποιος θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τον οποίο θα προβούν σε δηλώσεις, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι η Γερμανία είναι μία μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη και έχει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο, επομένως έχει ιδιαίτερη βαρύτητα όποια πρωτοβουλία αναλαμβάνει.

Προσέθεσε όμως ότι «πρέπει να έχει κανείς αξιόπιστους συνομιλητές και απομένει στην Τουρκία να δείξει ότι είναι αξιόπιστος συνομιλητής».

Ο κ. Πετσας ξεκαθάρισε ότι το πλαίσιο συζήτησης με την Τουρκία «δεν είναι ακορντεόν, είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για τις θαλάσσιες ζώνες που διακόπηκε το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας».