Την προκήρυξη 400 νέων θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων οι μισές θα αφορούν θέσεις για τις ΜΕΘ όλης της χώρας στις αρχές Σεπτεμβρίου προανήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού από τον Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Μέσα στην πανδημία χτίζουμε το νέο σύστημα υγείας. Αντιμετωπίσαμε την επιδημία με επιτυχία και επιστρέψαμε στην κανονικότητα έχοντας θωρακίσει το σύστημα υγείας» είπε ανοίγοντας την ενημέρωση, ενώ τόνιζε ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται ευλαβικά.

«Ενισχύουμε το σύστημα υγείας. Εργαζόμαστε εντατικά για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ με τις δωρεές που έχουν γίνει» τόνισε μεταξύ άλλων.

Σημείωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή έχουν στη διάθεση τους τα απαραίτητα μέσα για την προστασία τους και διαβεβαίωσε ότι «υπάρχουν αποθέματα σε όλα τα είδη ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία». Παράλληλα, τόνισε ότι όλα τα νοσοκομεία διαθέτουν επάρκεια όλων των φαρμάκων που απαιτούνται για την νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.

Ερωτηθείς για το αν ακολουθούνται όλα τα πρωτόκολλα κατά την επιστροφή των υγειονομικών από τις άδειες τους στους χώρους εργασίας, τόνισε: «Έχουμε δώσει τις απαραίτητες οδηγίες ώστε όλοι όσοι επιστρέφουν στις υγειονομικές δομές να υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο για τον κορονοϊό. Πρώτο μας μέλημα είναι να κρατήσουμε “καθαρά” τα νοσοκομεία και να προστατεύουμε τους εργαζόμενους».

Σε ερώτηση για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων τόνισε: «Το αν είναι 8 ή 10 φορές περισσότερα τα κρούσματα σε σχέση με αυτά που ανακοινώνονται είναι εικασία και επιστημονική εκτίμηση. Δεν έχουμε αρνηθεί σε κανέναν να κάνει τεστ, που θυμίζω ότι είναι δωρεάν».

Μιλώντας για τα τεστ και τη σημασία τους στην παρακολούθηση της επιδημίας στη χώρα μας, ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι από τα 800 τεστ μοριακού ελέγχου που γινόταν ημερησίως στην αρχή της επιδημίας στη χώρα μας, σήμερα έχουμε φτάσει τα 12.000 κάθε μέρα. «Συνολικά στη χώρα από την αρχή, όταν εμφανίστηκε ο κορονοϊός, έχουν γίνει περίπου 750.000 μοριακά τεστ», προσέθεσε όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ΜΕΘ, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ και ένα χρόνο μετά κατάφερε να λειτουργήσει 901 κλίνες ΜΕΘ.

«Από τις 901 διαθέσιμες ΜΕΘ στη χώρα, οι 186 είναι διαθέσιμες για νοσηλεία covid19 αυτή στιγμή και θα αυξηθούν αν χρειαστεί. Στην πρώτη φάση την επιδημίας είχαν αναπτυχθεί 1.017 κλίνες. Αυτές μπορούν να αναπτυχθούν ξανά αν παραστεί ανάγκη» τόνισε, προσθέτοντας ότι στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να λειτουργήσουν συνολικά 1.200 κλίνες ΜΕΘ μέχρι το τέλος του έτους.