Αναλυτικές προτάσεις θα καταθέσουν οι κοινωνικοί εταίροι στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την εξειδίκευση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Στη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους των ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, συμφωνήθηκε οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, με αντικείμενο τη στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, να καταρτισθούν από τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου και των Κοινωνικών Εταίρων οι οποίοι θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες. Η πρόταση των εμπειρογνωμόνων θα καταρτισθεί εντός εικοσαημέρου ώστε έως το τέλος Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν κατατεθεί τα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Στόχος είναι το πρώτο εξάμηνο να υπάρξει οριστική έγκριση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια και καινοτομία θα κατευθυνθούν 3,8 δισ. ευρώ, δηλαδή θα απορροφήσει το 25% του νέου ΕΣΠΑ. Κονδύλια τα οποία θα διοχετευθούν για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, της έρευνας, του τουρισμού, των logistics, τις υπηρεσίες υγείας, την παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, κ.α. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για την καινοτομία διπλασιάζονται στο νέο ΕΣΠΑ και φτάνουν από 4% στο 8%.

Από την πλευρά του υπουργείου παρουσιάστηκαν οι άξονες του νέου προγράμματος και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός προκειμένου τα Κοινοτικά κονδύλια να συμβάλουν στο μέγιστο βαθμό στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, 2014-2020.