«”Ναι” ή “όχι” στην Ευρώπη» είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση για τη «Δημοκρατία» στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι το ευρωπαϊκό όραμα είναι η απάντηση στις δυνάμεις του λαϊκισμού. «Θα πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία στην Ευρώπη» δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την ίδια στιγμή, η υπουργός, στηλίτευσε το γεγονός ότι η εκλογή των πολιτικών που θα θητεύσουν στην Ευρωβουλή γίνεται με λίστα και όχι με εκλογή απευθείας από τους πολίτες. «Ούτε ακόμη από τα ίδια τα κόμματα» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό στην Ελλάδα θα πρέπει να δούμε πώς θα το αλλάξουμε».

Στην παρέμβαση του, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος επισήμανε ότι για να αλλάξει η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξουν οι θεσμοί στις χώρες μας, όπως επίσης και οι πολιτικοί που πάνε να υπηρετήσουν τις χώρες τους στην Ευρώπη. Προς την κατεύθυνση αυτήν, ο κ. Αλιβιζάτος σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση για ένα εκλογικό σύστημα που θα ευνοεί τις μετριοπαθείς δυνάμεις.

Τέλος, ο εντεταλμένος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, τόνισε ότι συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας -αλλά και όλων των κρατών- μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο δεν φτάνει. Χρειάζεται, όπως είπε, και «στροφή προς τα κάτω» και ειδικά στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι γέφυρες προς την τοπική αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητες για να υπάρξει μεταλαμπάδευση γνώσης, εμπειρίας, από μια χώρα στην άλλη, ανάφερε ο κ. Φούχτελ.