«Τα δύσκολα πρέπει να τα αφήσετε πίσω και να προχωρήσετε» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απευθυνόμενη σε νεαρά κορίτσια, που συνάντησε κατά την επίσκεψή της στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ιλίου, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέτρεψε τα κορίτσια να αξιοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες που έχουν και να σκέφτονται ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και όποιο στόχο θέσουν στη ζωή τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω εδώ. Ξέρω ότι στο παρελθόν έχετε περάσει πολύ δύσκολα. Πιστεύω όμως ότι τα δύσκολα πρέπει να τα αφήσετε πίσω και να προχωρήσετε. Να προσπαθήσετε να αξιοποιήσετε όλες τις ευκαιρίες που έχετε. Να σκέφτεστε ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας, και πως μπορείτε να πετύχετε όποιο στόχο θέσετε στη ζωή σας».

Η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ιλίου συνοδευόμενη από την ειδική γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Τζιανλούκα Ρόκο, επικεφαλής της Αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Ενημερώθηκε, επίσης, από την κ. Αγαπηδάκη για τη στρατηγική ένταξης των ασυνόδευτων στην ελληνική κοινωνία, ενώ ο κ. Ρόκο αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για να βοηθήσουν την επανένταξη των παιδιών.

Παράλληλα, ξεναγήθηκε στον χώρο από τις συντονίστριες της Δομής, Δώρα Μπριάζνα και Έφη Κοντούνη, οι οποίες της περιέγραψαν τις δυσκολίες που συναντούν με τα παιδιά, καθώς είναι εξαιρετικά ευάλωτα και έχουν ένα ιδιαιτέρως επιβαρυμένο ιστορικό: κακοποίηση ή παραμέληση από το οικογενειακό περιβάλλον, διαβίωση σε ασταθές και επισφαλές κοινωνικό πλαίσιο στη χώρα καταγωγής τους, απολύτως συνυφασμένο με την εκμετάλλευση της έμφυλής τους ταυτότητας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε και με τα 24 παιδιά, ηλικίας από 12 έως 18 χρόνων, από την Ασία και την Αφρική, που φιλοξενούνται στη Δομή. Μάλιστα, τα κορίτσια ήταν ιδιαίτερα χαρούμενα που την συνάντησαν, την ευχαρίστησαν που τους επισκέφθηκε, τονίζοντας ότι «είναι τιμή τους που βρέθηκε εκεί μόνο για τις ίδιες», ενώ στις συζητήσεις που έκαναν ανέφεραν ότι η Πρόεδρος αποτελεί το πρότυπό τους και νιώθουν ευγνωμοσύνη για την φιλοξενία που τους παρέχει η χώρα μας.

«Είμαι τυχερή που συναντώ την Πρόεδρο της Ελλάδας»

«Είμαι πολύ χαρούμενη και τυχερή που συναντώ και μιλώ στενά με την Πρόεδρο της Ελλάδας. Έμαθα νέα πράγματα από το να μεγαλώσω σε αυτή τη χώρα τους τελευταίους μήνες». Μία ανήλικη που διαμένει στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων κοριτσιών στο Ίλιον επέλεξε να γράψει τα παραπάνω λόγια στα ελληνικά και τα αγγλικά για να υποδεχθεί σήμερα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την επίσκεψή της στη δομή.

«Ευχαριστώ που διαβάσατε την επιστολή μου και σας ευχαριστώ και πάλι γιατί σ’ αυτό το σπίτι με το εξαιρετικό προσωπικό του, εγώ και όλα τα κορίτσια εδώ αισθανόμαστε ασφαλής», συνέχισε η κοπέλα απευθυνόμενη στην Πρόεδρο. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης το 17χρονο κορίτσι ζήτησε στη συνέχεια από την κ. Σακελλαροπούλου να τη βοηθήσει να επισπευσθεί η μεταφορά της στη Γερμανία, προκειμένου να γιορτάσει σε λίγο καιρό τα γενέθλια ενηλικίωσής της μαζί με τη μητέρα της.

Είκοσι τέσσερα κορίτσια που φιλοξενούνται στη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων, που διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, συνάντησαν σήμερα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μίλησαν μαζί της και τής χάρισαν ζωγραφιές και γράμματά τους.

Η ίδια κοπέλα που έγραψε το παραπάνω γράμμα δώρισε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ένα πορτρέτο της φιλοτεχνημένο με μολύβι. Στη συνέχεια τα κορίτσια θέλησαν να βγάλουν σέλφι μαζί με την κ. Σακελλαροπούλου, κάτι που η ίδια δεν αρνήθηκε.

«Τις ημέρες πριν από την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας το προσωπικό της δομής ενημέρωσε τα κορίτσια για τη διαδρομή της κ. Σακελλαροπούλου και το τι σημαίνει να ανεβαίνει μια γυναίκα στο ανώτατο αξίωμα της χώρας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Έφη Κοντούνη, υπεύθυνη του προγράμματος «Λειτουργία έξι δομών ασυνόδευτων ανηλίκων» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Όπως προσθέτει η κ. Κοντούνη, «τα κορίτσια που δεν φαντάζονταν ούτε στα όνειρά τους μια γυναίκα να έχει τέτοια θέση, εμπνεύστηκαν από την ιστορία της και πήραν θάρρος και κουράγιο». Την έμπνευση αυτή μετασχημάτισαν σε λέξεις και ζωγραφιές και χάρισαν τα έργα τους στην κ. Σακελλαροπούλου.

Αποχωρώντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε στη δομή τρία τάμπλετ για να τα χρησιμοποιούν τα κορίτσια στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Στη συγκεκριμένη δομή, που λειτουργεί από το 2016, διαμένουν κορίτσια ηλικίας 12-18 ετών από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία, το Κουβέιτ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Σομαλία, στη συντριπτική πλειοψηφία τους πολύ ευάλωτες περιπτώσεις. Τα παιδιά υποστηρίζονται σε 24ωρη βάση από 19 άτομα προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, διερμηνείς, νομικό σύμβουλο και φροντιστές.

«Είναι ένα κανονικό σπίτι, στο οποίο απλώς μένουν περισσότερα παιδιά και προσπαθούμε να καλύψουμε μέσα στη δομή όποιες ανάγκες έχει το κάθε παιδί. Έχουμε εστιάσει στην εκπαίδευση των παιδιών και θέλουμε να τα στηρίξουμε σε όλα τα επίπεδα, γι’ αυτό και για κάθε παιδί κάνουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο δράσης», επισημαίνει η κ. Κοντούνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης λειτουργεί έξι δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, με στόχο την παροχή στέγασης και υπηρεσιών σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12-18 ετών. Τις δομές λειτουργούσε η ΜΚΟ Praksis και από τις αρχές του 2019 πέρασαν υπό την ευθύνη του ΔΟΜ.

Εκτός από τη στέγαση, στις δομές παρέχεται νομική συμβουλευτική, διερμηνεία, ψυχοκοινωνική και ιατροφαρμακευτική υποστήριξη, εκμάθηση ελληνικών και ενισχυτική διδασκαλία, διοργάνωση διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων, δημιουργική απασχόληση και επαγγελματικός προσανατολισμός. Η δυναμικότητα των δομών ανέρχεται σε 131 θέσεις. Στην Αττική βρίσκονται τρεις δομές ανήλικων αγοριών και η δομή ανήλικων κοριτσιών στο Ίλιον. Επίσης δύο δομές για αγόρια λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή επίσκεψή της στη δομή στο Ίλιον η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόταν από την ειδική γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και τον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζιανλούκα Ρόκο.